Jagermeister bezoek / Het verslag
Jagermeister (jacht meester in het Duits) is een kruidenlikeur op 35% alcohol die in Wolfenbüttel te Duitsland wordt gestookt. Het originele recept dateert uit 1934 en bevat 56 kruiden. Van de 56 kruiden zijn er naar verluidt 50 bekend, de overige 6 worden goed geheim gehouden. In 1935 verscheen de drank voor het eerst op de Duitse markt. Sinds de jaren 70 wordt hij geëxporteerd en dat over de hele wereld. In de Benelux wordt reclame gemaakt met de slogan: "alleen als ie ijs- en ijskoud is". Oorspronkelijk -zoals veel kruidenbitters- was de kruidendrank bedoeld als geneesmiddel voor van alles: een panacee (panacee is een denkbeeldig geneesmiddel dat overal voor zou helpen. Afgeleid van de naam van Panacea, de Griekse godin van de geneesmiddelen. Zij was een van de dochters van Asclepius, de god van de geneeskunde en genezing). Jagermeister werd gebruikt bij een hardnekkig kuchje tot en met problemen met de ingewanden. In Duitsland wordt hij nog steeds als digestief gebruikt, en staat zo in de medicijnkast van vele Duitse huishoudens. Het drankje had hierdoor een oud mannen imago. Door de juiste marketing wordt het tegenwoordig veel in het uitgaansleven gedronken. De likeur kan zowel puur (gekoeld) of als mixdrankje worden gebruikt. Hij kan traditioneel gemixt worden met sinaasappelsap of Coca-Cola, maar er bestaan ook speciale recepten in combinatie met cacao of melk. In een aantal landen bestaat de gewoonte de drank te mixen met de energiedrank Red Bull, een combinatie die Jägerbomb, Vliegend Hert of Turbojäger wordt genoemd.
Het logo van Jagermeister is gebaseerd op legende Sint Hubertus, de beschermheilige van de jagers. Het logo toont de kop van een hert, met een verlicht kruis tussen de takken van het gewei. Op het etiket staat een citaat uit het gedicht Weidmannsheil van de Duitse boswachter, jager en ornitholoog Oskar von Riesenthal (1830-1898)
- Das ist des Jägers Ehrenschild,
- daß er beschützt und hegt sein Wild,
- weidmännisch jagt, wie sich's gehört,
- den Schöpfer im Geschöpfe ehrt.
Dat is de erezaak van de jager
- dat hij beschermt en koestert zijn wild
- als jager jaagt zoals het betaamt
- en de Schepper in het schepsel eert.
De geschiedenis
In 1897 werd Curt Mast geboren, zoon van Wilhelm Mast, een azijn fabrikant in Wolfenbüttel te Duitsland. De productie van gedistilleerde dranken zou zijn passie zou worden. Hij besteedde veel tijd aan testen en verfijnen tot hij uiteindelijk het perfecte recept voor zijn kruidenlikeur bedacht in 1934 - het geboortejaar van Jägermeister. Als kind hielp Curt zijn vader graag met het bedrijf na school. Het werd Curt duidelijk dat het bedrijf een tweede bron van inkomsten nodig had om de groeiende concurrentie het hoofd te bieden. Het maken van sterke fascineerde Curt Mast . Hij bracht jaren in zijn winkel door met knutselen aan verschillende brouwsels en aan de zijkant verkocht hij zelfs likeuren met fantasievolle namen zoals "Burning Love". De productie van sterke drank ontwikkelde zich geleidelijk tot een steeds belangrijker wordende tak van de kleine onderneming. Het duurde enige tijd voordat hij het recept ontdekte voor een gedistilleerde drank die voorbestemd was om de meest succesvolle likeur met kruidensmaak ter wereld te worden. Wie had kunnen vermoeden dat wat begon als een feestelijk drankje onder jagers, een verhaal zou voortbrengen dat net zo gewaagd, rijk en gevarieerd is als de kruidenlikeur zelf?
https://www.youtube.com/watch?v=AGDolE35XHA
Het bezoek
Alles begon met het eerste contact via mail. Na meerdere mails kregen we uiteindelijk reactie. Er werd een dag op een vast afgesproken en de voorbereiding kon beginnen. Wolfenbüttel is vanaf Antwerpen vlotjes 500 km rijden, gelukkig geld voor deze richting Duitsland grotendeels een vrije snelheid. Blij als Belg nog eens te kunnen doorrijden aan 170 km/uur, dan nog hou je best de spiegels in de gaten want de gemiddelde Duitser beschikt over behoorlijk wat paarden en een stevige rechtervoet. Wolfenbüttel ligt in een prachtig bergachtig gebied voorbij Hannover en 200 km van Berlijn. Het stadje zelf straalt pure Duitse folklore uit. Als je hier veel van Jagermeister te zien ben je eraan voor de moeite. Zelfs in de meeste pups (waar nog binnen gerookt mag worden) zie je vooral Underberg overal. We waren perfect op tijd en werden verwelkomt door een Engelstalige gids (vrij uitzonderlijk, wel zo fijn) die ons in anderhalf uur door de fabriek ging gidsen. Vooraf in de mail en ook bij aankomst werd duidelijk dat foto's nemen niet gewenst was. Alles jassen, tassen, gsm's en andere apparatuur zijn niet toegelaten. Ons bezoek was op een maandag om 10.30 uur met een zeer kleine groep van 4 personen, ideaal om veel vragen te stellen dus. Hieronder ziet u de originele afbeeldingen van de werkelijke geboorteplaats van Jager in 1878.
We kregen een white wegwerpschort aan en een verduidelijking van de tour en begonnen eraan. Na een korte kennismaking werd de tour kort uitgelegd en kregen we in een lange stijlvolle inkomhal bij elke afbeelding een goede uitleg over de geschiedenis van jägermeister. Het ontstaan, de grote momenten van het merk alles wat je zou verwachten van een dergelijke tour. Prachtig om -als liefhebber- de leuke anekdotes te horen. Naarmate je meer in de fabriek komt hoe sterker de geur van de drank je tegemoetkomt. Jagermeister heeft ook gedurende de oorlog een belangrijke rol gespeelt die ertoe heeft bijgedragen waarom de drank zo populair geworden is. Het verhaal van de fles zelf is meer dan intrigerend. Men wou een sterke robuuste en zeer herkenbare fles die zelfs bij val in de meeste gevallen niet zou breken ook al was die van glas. De hoekige fles met dik glas en zachte rondingen werd na vele strenge test gekozen. Men wou dat -zelfs wanneer de fles brak- men toch aan de scherven direct kon herkennen om welke fles het ging. Om te bewijzen dat ze in die opzet geslaagd zijn ligt over de hele lengte van een lange gang een pad van scherven met daaronder licht. Dit geeft de gang een prachtige typische look. Omdat foto's niet toegelaten waren geven we je graag de meest volledige beeldopname mee die we op het net vonden van een Amerikaanse Jager lover. Mr Fritz, de Master Distiller is een van de vijf mensen die het volledige recept van Jägermeister kennen. Het recept wordt in de fabriek in een kluis bewaard.
https://www.youtube.com/watch?v=mbA2upjyGrw
Na het doorlopen van de geschiedenis, volgt een duidelijk film die de evolutie van het bedrijf duidelijk uitlegt aan de hand van prachtige opnames. Na de film loop ja langs verschillende laboratoria zalen die je enkel van achter glas kan zien. Het valt op hoe strikt men is met hygiëne, wat ons betreft een gerust stelling. Het is vrij uniek om doorheen de gangen te lopen met de constante aanwezigheid van kruiden aroma's. De fabriek zelf bestaat uit verschillende delen, je loopt dan ook werkelijk van het oude gedeelte naar het nieuwe gedeelte. Na verschillende laboratoria kom je aan de voorraad plaats waar alle ingrediënten van overal uit de wereld binnen komen. Alle ingrediënten worden vooraf goed gecontroleerd. Men vertelde ons dat men niet per se altijd alles uit dezelfde locatie aankocht. Het zou dus perfect kunnen dat wanneer de kruidnagel of kaneel in een ander land goedkoper of beter zijn van kwaliteit dat men besluit om die aan te kopen. Doordat men constant vaten blend tijdens de rijping ontstaat een vrij constante en unieke smaak die men kan waarborgen, een beetje zoals het solera systeem. Je krijgt in de fabriek een plateau met 25 van de 56 kruiden te zien. Voor zover we konden herinneren zagen we volgende ingrediënten: kaneel, saffraan, kurkuma, zoethout, steranijs, kruidnagel, komijn, allspice, lavendel, kamille, koriander, gedroogde gember, sinaasappel schil, ginseng, tonka bonen, nootmuskaat, jeneverbessen, pistache, laurier, gedroogde marjolein en tijm. Je mag van een glas dat centraal staat eens ruiken. Dit is een Jager in wording op ca 52%ABV. Een geniale ervaring! Tis dat we constant in de gaten werden gehouden, anders hadden we ervan gedronken!
Alle ingrediënten worden goed afgewogen en vermalen zodat men er meer smaken kan uit halen. Er worden 4 clusters gevormd van botanical groepen die elk verschillende weken trekken. Dezelfde ingrediënten worden tot 4 keer na elkaar hergebruikt zodat alle smaak eruit getrokken is, daarna wordt dit verwijdert. Door het hergebruiken van ingrediënten krijgt een eerste alcohol lading alvast wat smaak waarna men dit proces herhaald en er meer eenheid kan ontstaan. De molen waarmee men maalt is eigenlijk nog pure nostalgie net zoals d weegschalen. Het ambachtelijke en respect voor de geschiedenis worden hier duidelijk hoog in het vaandel gedragen. De maceratie van kruiden is een onwaarschijnlijke fase in de productie, het is hier dat de smaken vrij komen die straks het resultaat zullen bepalen.
Jagermeister stookt zelf geen alcohol, die wordt aangekocht. Men kiest voor een neutraal graanalcohol van constante kwaliteit. De geur van de kruiden is perfect beschermd van de buitenlucht in hermetisch afgesloten inox tanks. Begrijpelijk dat men oxidatie wil voorkomen. Na de maceratie wordt die kruidenextract gefilterd en opgeslagen in gigantische houten vaten. Deze worden met de hand gemaakt door echte vakmannen met reputatie. De vaten zijn zo groot dat ze per stuk worden verhuisd om ter plaatse weer in elkaar gezet te worden. Deze ruimte is qua luchtvochtigheid en temperatuur volledig computer gestuurd. HEt aroma is onbeschrijfelijk intens. Een geniale intense kruiden geur die lichtjes prikkelt. Je voelt dat de lucht hier meer dan 70% vochtig is zodat de vaten en de jager kan rijpen onder ideale omstandigheden. Men laat het kruidenextract minimum 1 jaar rijpen op de eiken vaten.
Voor Jagermeister Manifest heeft men een aparte rijping zaal waar nieuwe vaten voor worden gekozen. Hoe kleiner een vat, hoe intenser de inwerking van het hout op de spirit. Jagermeister Manifest rijpt minstens 14 maanden op het vat. De drank is opvallend licht van kleur en veel fijner in aroma's. Vermoedelijk werden er minder ingrediënten gebruikt waardoor er een fijner geheel van smaken ontstaat. De fijnheid van texturen is werkelijk fenomenaal. Ideaal uit het vriesvak in glaasjes op kamertemperatuur. De Manifest is wat ons betreft een super premium likeur met een geweldige combinatie aan geuren en smaken.
De interactie van het distillaat met het eiken vat maakt Jagermeister extra uniek. Er ontstaat een zachtere en rondere smaak. Vaak worden vaten overgepompt en vermengd zodat elke Jager hetzelfde smaakt. Sommige vaten zijn ondertussen al meer dan 100 jaar oud en worden nog altijd gebruikt. Na elke rijping wordt het vat schoongemaakt en geïnspecteerd van binnen uit. Men kiest dan een lenige kleine werknemer die de vaten schoonmaakt aan de binnen kant, geen gemakkelijk job. Na de rijping zorgt een unieke blend machine ervoor dat er uit de verschillende vaten wordt opgepompt om te vermengen. Deze uiteindelijk blend rust dan nog eerst enkele weken zodat de smaken zich kunnen vermengen en hechten om een mooie eenheid te bekomen voordat er gebotteld wordt. Na de tour krijgt iedere bezoeker een foto die in de hal genomen wordt voor de Jager bus. Verder ontvang je ook een geschenkverpakking met twee glazen en een 10 cl flesje. Jammer dat men niet afsluit met een ijskoude borrel! Werkelijk een gemiste kans als je ons vraagt, soit. Na de tour zijn we Wölfenbuttel gaan bezoeken en hebben we nog rijkelijk aan de snaps gezeten.
In 2018 werd 800 miljoen liter Jagermeister geproduceerd. Men rekende ons uit dat er per seconde wereldwijd 120 shots per seconde genuttigd worden. De grootste Jägermeister consumptie is in the U.K. en de V.S.