Blog

Bezig met laden...

Jagermeister bezoek / Het verslag

Jagermeister bezoek / Het verslag


Jagermeister (jacht meester in het Duits) is een kruidenlikeur op 35% alcohol die in Wolfenbüttel te Duitsland wordt gestookt. Het originele recept dateert uit 1934 en bevat 56 kruiden. Van de 56 kruiden zijn er naar verluidt 50 bekend, de overige 6 worden goed geheim gehouden. In 1935 verscheen de drank voor het eerst op de Duitse markt. Sinds de jaren 70 wordt hij geëxporteerd en dat over de hele wereld. In de Benelux wordt reclame gemaakt met de slogan: "alleen als ie ijs- en ijskoud is". Oorspronkelijk -zoals veel kruidenbitters- was de kruidendrank bedoeld als geneesmiddel voor van alles: een panacee (panacee is een denkbeeldig geneesmiddel dat overal voor zou helpen. Afgeleid van de naam van Panacea, de Griekse godin van de geneesmiddelen. Zij was een van de dochters van Asclepius, de god van de geneeskunde en genezing). Jagermeister werd gebruikt bij een hardnekkig kuchje tot en met problemen met de ingewanden. In Duitsland wordt hij nog steeds als digestief gebruikt, en staat zo in de medicijnkast van vele Duitse huishoudens. Het drankje had hierdoor een oud mannen imago. Door de juiste marketing wordt het tegenwoordig veel in het uitgaansleven gedronken. De likeur kan zowel puur (gekoeld) of als mixdrankje worden gebruikt. Hij kan traditioneel gemixt worden met sinaasappelsap of Coca-Cola, maar er bestaan ook speciale recepten in combinatie met cacao of melk. In een aantal landen bestaat de gewoonte de drank te mixen met de energiedrank Red Bull, een combinatie die Jägerbomb, Vliegend Hert of Turbojäger wordt genoemd.

206-2065172_photo-wallpaper-jagermeister-liqueur-field-jagermeister-wallpaper-hd

Het logo van Jagermeister is gebaseerd op legende Sint Hubertus, de beschermheilige van de jagers. Het logo toont de kop van een hert, met een verlicht kruis tussen de takken van het gewei. Op het etiket staat een citaat uit het gedicht Weidmannsheil van de Duitse boswachter, jager en ornitholoog Oskar von Riesenthal (1830-1898)

Das ist des Jägers Ehrenschild,

daß er beschützt und hegt sein Wild,

weidmännisch jagt, wie sich's gehört,

den Schöpfer im Geschöpfe ehrt.



Dat is de erezaak van de jager

dat hij beschermt en koestert zijn wild

als jager jaagt zoals het betaamt

en de Schepper in het schepsel eert.

fec5160f47d2c88458fd76b2df17ed59


De geschiedenis


In 1897 werd Curt Mast geboren, zoon van Wilhelm Mast, een azijn fabrikant in Wolfenbüttel te Duitsland. De productie van gedistilleerde dranken zou zijn passie zou worden. Hij besteedde veel tijd aan testen en verfijnen tot hij uiteindelijk het perfecte recept voor zijn kruidenlikeur bedacht in 1934 - het geboortejaar van Jägermeister. Als kind hielp Curt zijn vader graag met het bedrijf na school. Het werd Curt duidelijk dat het bedrijf een tweede bron van inkomsten nodig had om de groeiende concurrentie het hoofd te bieden. Het maken van sterke fascineerde Curt Mast . Hij bracht jaren in zijn winkel door met knutselen aan verschillende brouwsels en aan de zijkant verkocht hij zelfs likeuren met fantasievolle namen zoals "Burning Love". De productie van sterke drank ontwikkelde zich geleidelijk tot een steeds belangrijker wordende tak van de kleine onderneming. Het duurde enige tijd voordat hij het recept ontdekte voor een gedistilleerde drank die voorbestemd was om de meest succesvolle likeur met kruidensmaak ter wereld te worden. Wie had kunnen vermoeden dat wat begon als een feestelijk drankje onder jagers, een verhaal zou voortbrengen dat net zo gewaagd, rijk en gevarieerd is als de kruidenlikeur zelf?

https://www.youtube.com/watch?v=AGDolE35XHA

Het bezoek


Alles begon met het eerste contact via mail. Na meerdere mails kregen we uiteindelijk reactie. Er werd een dag op een vast afgesproken en de voorbereiding kon beginnen. Wolfenbüttel is vanaf Antwerpen vlotjes 500 km rijden, gelukkig geld voor deze richting Duitsland grotendeels een vrije snelheid. Blij als Belg nog eens te kunnen doorrijden aan 170 km/uur, dan nog hou je best de spiegels in de gaten want de gemiddelde Duitser beschikt over behoorlijk wat paarden en een stevige rechtervoet. Wolfenbüttel ligt in een prachtig bergachtig gebied voorbij Hannover en 200 km van Berlijn. Het stadje zelf straalt pure Duitse folklore uit. Als je hier veel van Jagermeister te zien ben je eraan voor de moeite. Zelfs in de meeste pups (waar nog binnen gerookt mag worden) zie je vooral Underberg overal. We waren perfect op tijd en werden verwelkomt door een Engelstalige gids (vrij uitzonderlijk, wel zo fijn) die ons in anderhalf uur door de fabriek ging gidsen. Vooraf in de mail en ook bij aankomst werd duidelijk dat foto's nemen niet gewenst was. Alles jassen, tassen, gsm's en andere apparatuur zijn niet toegelaten. Ons bezoek was op een maandag om 10.30 uur met een zeer kleine groep van 4 personen, ideaal om veel vragen te stellen dus. Hieronder ziet u de originele afbeeldingen van de werkelijke geboorteplaats van Jager in 1878.

Stammhaus_Mast  Jagermeister-web1

We kregen een white wegwerpschort aan en een verduidelijking van de tour en begonnen eraan. Na een korte kennismaking werd de tour kort uitgelegd en kregen we in een lange stijlvolle inkomhal bij elke afbeelding een goede uitleg over de geschiedenis van jägermeister. Het ontstaan, de grote momenten van het merk alles wat je zou verwachten van een dergelijke tour. Prachtig om -als liefhebber- de leuke anekdotes te horen. Naarmate je meer in de fabriek komt hoe sterker de geur van de drank je tegemoetkomt. Jagermeister heeft ook gedurende de oorlog een belangrijke rol gespeelt die ertoe heeft bijgedragen waarom de drank zo populair geworden is. Het verhaal van de fles zelf is meer dan intrigerend. Men wou een sterke robuuste en zeer herkenbare fles die zelfs bij val in de meeste gevallen niet zou breken ook al was die van glas. De hoekige fles met dik glas en zachte rondingen werd na vele strenge test gekozen. Men wou dat -zelfs wanneer de fles brak- men toch aan de scherven direct kon herkennen om welke fles het ging. Om te bewijzen dat ze in die opzet geslaagd zijn ligt over de hele lengte van een lange gang een pad van scherven met daaronder licht. Dit geeft de gang een prachtige typische look. Omdat foto's niet toegelaten waren geven we je graag de meest volledige beeldopname mee die we op het net vonden van een Amerikaanse Jager lover. Mr Fritz, de Master Distiller is een van de vijf mensen die het volledige recept van Jägermeister kennen. Het recept wordt in de fabriek in een kluis bewaard.

https://www.youtube.com/watch?v=mbA2upjyGrw

Na het doorlopen van de geschiedenis, volgt een duidelijk film die de evolutie van het bedrijf duidelijk uitlegt aan de hand van prachtige opnames. Na de film loop ja langs verschillende laboratoria zalen die je enkel van achter glas kan zien. Het valt op hoe strikt men is met hygiëne, wat ons betreft een gerust stelling. Het is vrij uniek om doorheen de gangen te lopen met de constante aanwezigheid van kruiden aroma's. De fabriek zelf bestaat uit verschillende delen, je loopt dan ook werkelijk van het oude gedeelte naar het nieuwe gedeelte. Na verschillende laboratoria kom je aan de voorraad plaats waar alle ingrediënten van overal uit de wereld binnen komen. Alle ingrediënten worden vooraf goed gecontroleerd. Men vertelde ons dat men niet per se altijd alles uit dezelfde locatie aankocht. Het zou dus perfect kunnen dat wanneer de kruidnagel of kaneel in een ander land goedkoper of beter zijn van kwaliteit dat men besluit om die aan te kopen. Doordat men constant vaten blend tijdens de rijping ontstaat een vrij constante en unieke smaak die men kan waarborgen, een beetje zoals het solera systeem. Je krijgt in de fabriek een plateau met 25 van de 56 kruiden te zien. Voor zover we konden herinneren zagen we volgende ingrediënten: kaneel, saffraan, kurkuma, zoethout, steranijs, kruidnagel, komijn, allspice, lavendel, kamille, koriander, gedroogde gember, sinaasappel schil, ginseng, tonka bonen, nootmuskaat, jeneverbessen, pistache, laurier, gedroogde marjolein en tijm. Je mag van een glas dat centraal staat eens ruiken. Dit is een Jager in wording op ca 52%ABV. Een geniale ervaring! Tis dat we constant in de gaten werden gehouden, anders hadden we ervan gedronken!

IMG_8431

Alle ingrediënten worden goed afgewogen en vermalen zodat men er meer smaken kan uit halen. Er worden 4 clusters gevormd van botanical groepen die elk verschillende weken trekken. Dezelfde ingrediënten worden tot 4 keer na elkaar hergebruikt zodat alle smaak eruit getrokken is, daarna wordt dit verwijdert. Door het hergebruiken van ingrediënten krijgt een eerste alcohol lading alvast wat smaak waarna men dit proces herhaald en er meer eenheid kan ontstaan. De molen waarmee men maalt is eigenlijk nog pure nostalgie net zoals d weegschalen. Het ambachtelijke en respect voor de geschiedenis worden hier duidelijk hoog in het vaandel gedragen. De maceratie van kruiden is een onwaarschijnlijke fase in de productie, het is hier dat de smaken vrij komen die straks het resultaat zullen bepalen.

IMG_8435 IMG_8438

Jagermeister stookt zelf geen alcohol, die wordt aangekocht. Men kiest voor een neutraal graanalcohol van constante kwaliteit. De geur van de kruiden is perfect beschermd van de buitenlucht in hermetisch afgesloten inox tanks. Begrijpelijk dat men oxidatie wil voorkomen. Na de maceratie wordt die kruidenextract gefilterd en opgeslagen in gigantische houten vaten. Deze worden met de hand gemaakt door echte vakmannen met reputatie. De vaten zijn zo groot dat ze per stuk worden verhuisd om ter plaatse weer in elkaar gezet te worden. Deze ruimte is qua luchtvochtigheid en temperatuur volledig computer gestuurd. HEt aroma is onbeschrijfelijk intens. Een geniale intense kruiden geur die lichtjes prikkelt. Je voelt dat de lucht hier meer dan 70% vochtig is zodat de vaten en de jager kan rijpen onder ideale omstandigheden. Men laat het kruidenextract minimum 1 jaar rijpen op de eiken vaten.

large-Bottle_Front_3_Glasses_Right_German__1_

Voor Jagermeister Manifest heeft men een aparte rijping zaal waar nieuwe vaten voor worden gekozen. Hoe kleiner een vat, hoe intenser de inwerking van het hout op de spirit. Jagermeister Manifest rijpt minstens 14 maanden op het vat. De drank is opvallend licht van kleur en veel fijner in aroma's. Vermoedelijk werden er minder ingrediënten gebruikt waardoor er een fijner geheel van smaken ontstaat. De fijnheid van texturen is werkelijk fenomenaal. Ideaal uit het vriesvak in glaasjes op kamertemperatuur. De Manifest is wat ons betreft een super premium likeur met een geweldige combinatie aan geuren en smaken.

25_oak_barrel_storage Jagermeister drankenwereld  Jaegermeister-Achim-Meurer drankenwereld

De interactie van het distillaat met het eiken vat maakt Jagermeister extra uniek. Er ontstaat een zachtere en rondere smaak. Vaak worden vaten overgepompt en vermengd zodat elke Jager hetzelfde smaakt. Sommige vaten zijn ondertussen al meer dan 100 jaar oud en worden nog altijd gebruikt. Na elke rijping wordt het vat schoongemaakt en geïnspecteerd van binnen uit. Men kiest dan een lenige kleine werknemer die de vaten schoonmaakt aan de binnen kant, geen gemakkelijk job. Na de rijping zorgt een unieke blend machine ervoor dat er uit de verschillende vaten wordt opgepompt om te vermengen. Deze uiteindelijk blend rust dan nog eerst enkele weken zodat de smaken zich kunnen vermengen en hechten om een mooie eenheid te bekomen voordat er gebotteld wordt. Na de tour krijgt iedere bezoeker een foto die in de hal genomen wordt voor de Jager bus. Verder ontvang je ook een geschenkverpakking met twee glazen en een 10 cl flesje. Jammer dat men niet afsluit met een ijskoude borrel! Werkelijk een gemiste kans als je ons vraagt, soit. Na de tour zijn we Wölfenbuttel gaan bezoeken en hebben we nog rijkelijk aan de snaps gezeten.

f2f946cd78781b03ba2bfb4de69ac376

In 2018 werd 800 miljoen liter Jagermeister geproduceerd. Men rekende ons uit dat er per seconde wereldwijd 120 shots per seconde genuttigd worden. De grootste Jägermeister consumptie is in the U.K. en de V.S.

Captain Morgan, The Captain's log

Captain Morgan, The Captain's log


Captain Morgan wordt geproduceerd door Diageo. De rum is vernoemd naar een 17e eeuwse piraat 'Henry Morgan' en komt uit Jamaica. In de jaren 40 arriveerde Sam Bronfman (directeur van Seagram's Drinks Company) in het Caribisch gebied. Hij raakte gefascineerd over de mogelijkheden van spiced rum. Hij wilde de Rum koning van de Wereld worden en bouwde een netwerk van distilleerderijen in de hele regio. In 1945 richtte hij de Captain Morgan Rum Company op. Het bedrijf nam de Long Pond Distillerij op Jamaica over en Bronfman kocht daarna een eeuwenoud familierecept voor gekruide rum van de Levy Brothers. De broers waren 2 Jamaicaanse apothekers uit Kingston. Het familierecept van de broers diende ter inspiratie voor Captain Morgan Original Spiced. In 2001 verkocht Seagram het merk Captain Morgan aan Diageo. Captain Morgan rum wordt gedistilleerd uit Caraïbisch suikerriet. De karakteristieke smaak wordt gevormd door een combinatie van het type gist, de destillatie, de veroudering omstandigheden en het mengproces. De rum wordt nog altijd geproduceerd uit melasse, water, puree en gist. Na de distillatie wordt de heldere drank maximaal een jaar gerijpt in eiken vaten. Hier krijgt de drank haar gouden kleur en worden de kruiden toegevoegd. Alle kruiden komen uit het Caribisch gebied.

Captain Morgan drankenwereld

Daar waar Captain Morgen in Europa enkel gekend is als een Spiced en Dark rum bestaan er ook bijzondere varianten die uniek & schaars zijn. Drankenwereld is dan ook trots deze toppers te kunnen toevoegen aan de selectie. Naast de liter fles Private stock hebben we nu ook de 'Sherry' cask en de 1671 Commemorative Blend te pakken gekregen. Deze versies zijn van een ander kaliber en verdienen het om puur gedegusteerd te worden. Vooral in de Caraïben is de Capain een groot merk dat door iedereen gekend is. Veel bar mixologen gaan ermee aan de slag en maken er de meest unieke combinaties mee.

Captain-Morgan-1671-630x3507dc0b86f9debea5bab41fb53b3b27f2e


RUM PRODUCTION

1. The sugar cane
The rich & sweet juices from within the sugar cane are squeezed and a by-product called molasses is obtained.
2. Fermentation
Yeast and water are added to the molasses to create alcohol. The yeast is carefully selected to determine the final taste and aroma profile of the rum.
3. Distillation
An expert combination of science and art, the process of distillation heats and condenses the fermented liquid in column stills.
4. Maturation
The liquid is then aged in charred white oak barrels, to add colour and flavour. Evaporation from the barrels helps the angels steal their 2% share but, in return, bestows it with concentrated flavour.
5. Blending
To achieve the smooth taste for which the Captain Morgan's drinks are renowned, the finest Caribbean rums are carefully blended.

https://www.youtube.com/watch?v=7i0JEOeSEP0

Ardbeg, The untamed Spirit of Islay

Ardbeg, The untamed Spirit of Islay


Ardbeg is een Schotse single malt whisky aan de zuidkust van het eiland Islay. De oorsprong van de distilleerderij brengt ons naar het jaar 1794. Toen was Ardbeg nog een illegale distilleerderij. De productie moest gestaakt worden na een inval van douanebeambten die in Schotland waken over de accijns belastingen. De legale distilleerderij werd later door John McDougall gesticht, vermoedelijk in 1815. De eerste schriftelijke tastbare documentatie stamt uit 1817. Tot 1959 was de distilleerderij nog familiebezit. In 1977 werd het bedrijf overgenomen door Hiram Walker (Allied Lyons) en door Allied Distillers geëxploiteerd. Na een eerste korte sluiting werd Ardbeg in 1989 weer geopend, maar zonder eigen mouterij. Na een tweede sluiting in juli 1996 werd Ardbeg overgenomen door McDonald & Muir (Glenmorangie Plc.) en opnieuw geopend in 1997. Glenmorangie is op zijn beurt dan weer eigendom van het Franse bedrijf LVMH, en het Britse bedrijf Diageo. In 2000 is de "Committee" opgericht met als doel de whisky onder de aandacht te brengen bij liefhebbers en vooral om een nieuwe sluiting te voorkomen. Iedereen kan lid worden van deze commissie via de website van. Vroeger werd voor leden van de commissie speciale bottelingen uitgegeven, maar doordat er meer dan 2 miljoen leden zijn kunnen de servers dat gewoon niet meer aan. Het water voor de distilleerderij komt van Loch Uigeadail, van hieruit stroomt het in Loch Iaran (Airigh Nam Beist). Ardbeg heeft een mash tun met een inhoud van 4 en een halve ton en 6 washbacks met een inhoud van 168.000 liter. Het distilleren gebeurt met één wash still met een capaciteit van 18.279 liter en één spirit still met een capaciteit van 16.957 liter dankzij stoom worden verhit. Per jaar wordt er ongeveer 950.000 liter whisky geproduceerd.

ArdbegPerpetuum

Vaak bottelt men whisky's op een hoger alcoholpercentage dan het verplichte minimum van 40%. Veel bottelingen worden niet koud gefilterd. Dit geeft een whisky met een volle en vooral rijke smaak. Typisch voor de whisky is altijd de rokerige en turfachtige smaak met een medicinale toon. In sommige whisky's  is een aardetoon te onderscheiden, sommigen bespeuren een typische cacaosmaak. De whisky is tegenwoordig een gewild verzamelobject onder whiskyliefhebbers. Hoewel er sinds de heropening in 1997 voortdurend nieuwe whisky geproduceerd wordt, zijn vooral de oudere bottelingen erg populair. Jaarlijks viert men Ardbeg day waarbij ook standaard een nieuwe 'gelimiteerde' oplage hoort. Voor het 200 jarig bestaan van de distilleerderij lanceerde men in 2015 Ardbeg perpetuum. De Perpetuum heeft een lichte kleur en is een Ardbeg geworden met een minder uitgesproken turf gehalte dan we gewoon zijn. De Perpetuum krijgt toepasselijk een mooi zilveren label verpakt in een moderne doos. Vanille op de achtergrond met mooie sherry tonen. Natuurlijk de gekende rook in combinatie met turf. Prachtige afdronk met de nodige complexiteit. Uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 72.000 flessen wereldwijd.

Ardbeg-Perpetuum drankenwereld

Ardbeg slaagt er ieder jaar in om een wonderbaarlijk whisky te lanceren die in een mum van tijd uitverkocht is. Dr@nkenwereld is fan van het eerste uur en probeert altijd een leuke selectie van deze unieke Islay whisky in het assortiment te behouden. Een unieke karaktervolle whisky die keer op keer blijft verbazen. De combinatie van rook en turf zijn gewoon geweldig. Neem daarbij een geniaal stukje marketing en je hebt een whisky met een cult status die het verdiend.


https://www.youtube.com/watch?v=9lJ6D1l8MJ4

 

Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal

Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal


De derde in deze unieke en veelbesproken limited edition-serie van Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal put uit zeer zeldzame vaten van de legendarische Highland ‘spook’-distilleerderij van Glenury Royal. Een verborgen schat in de whiskywereld, die in 1985 haar deuren sloot. Bij andere ‘ghost’-whisky’s van de Pittyvaich- en Canbus Distilleerderijen wordt een balans gezocht tussen uitzonderlijke zeldzame single malts van Glen Elgin, Glenlossie, Inchgower en Glenkinchie en een mooie, zeldzame grain whisky van Cameronbridge.

De kleurrijke geschiedenis van Glenury Royal is net zo uitzonderlijk als hun unieke smaakvolle en fruitige whisky’s. Glenury Royal werd in 1825 opgericht door kapitein Robert Barclay, een lid van het Britse parlement en de eerste man die duizend mijl (1.600 km) in duizend uur tijd wandelde. De stokerij werd helaas verwoest door een vernietigende brand, om vervolgens als een feniks uit de as te herrijzen en weer tot bloei te komen. Onder leiding van kapitein Barclay bloeide de distilleerderij op tot een van de slechts drie Schotse distilleerderijen die zich Koninklijk mogen noemen. De zeldzame geest van kapitein Barclay leeft tot op de dag van vandaag nog voort in de slinkende voorraden van deze ongelooflijke ‘ghost’-whisky.

De onvervangbare vaten rijpende whisky worden al jaren zorgvuldig in de gaten gehouden door Jim en zijn kleine team van deskundige whisky makers. Ze zijn al lange tijd gefascineerd door het unieke, ongeëvenaarde karakter dat ‘ghost’-whisky’s, zoals Glenury Royal, toevoegen aan elke druppel Johnnie Walker Blue Label. Blue Label Ghost is een limited edition-whisky en een zoektocht naar het zachte en fruitige karakter van whisky’s uit de Schotse Highlands. Verrijkt door Glenury Royal die Johnnie Walker Blue Label op een ingenieuze wijze perfect in balans brengt. Johnnie Walker beschikt over meer dan 10 miljoen vaten met rijpe single malt en graan whisky’s van meer dan 29 distilleerderijen uit heel Schotland. Slechts 1 op de 10.000 van deze vaten beschikt over de heerlijke smaak en het karakter dat nodig is om Johnnie Walker Blue Label te maken en waar geen enkele andere Schotse whisky aan kan tippen.

Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal drankenwereld webshop
Aanvullende productinformatie

 • Het hart van deze unieke whisky wordt gevormd door een single malt van de Glenury Royal Distilleerderij die in 1985 werd gesloten. Het
hoogtepunt is echter de zoete afdronk met zachte kruiden wat zorgt voor een perfect uitgebalanceerde whisky.
• Glenury Royal is perfect in balans dankzij de graan whisky's van de Cambus- en Cameronbridge Distilleerderijen en vijf andere uitzonderlijk zeldzame smaken van malt whisky's van de grote distilleerderijen van Glen Elgin, Inchgower, Glenlossie, Pittyvaich en Glenkinchie.
• Alcoholpercentage: 43,8%
• Ontwerp op maat, individueel genummerde flessen, met een kaart van Schotland waarop alle whisky distilleerderijen zijn aangegeven.

Coca Cola Signature Mixers

Coca Cola Signature Mixers


Coca-Cola is sinds 1893 als handelsmerk geregistreerd en wordt wereldwijd verdeeld door The Coca-Cola Company. Inmiddels zijn het logo, de flessen en de drank samen zijn een wereldwijd icoon voor de Amerikaanse levensstijl. Het drankje werd in 1886 is gecreëerd door apotheker John Pemberton die eerder een variant maakte op het alcoholische Vin Mariani dat hij Pemberton's French wine coca noemde. Toen in 1886 een verbod op alcoholische dranken kwam, verving hij de wijn door een extract van kolanoten. Om de bittere smaak van de kolanoten te neutraliseren voegde hij suikersiroop aan toe en noemde het drankje Coca-Cola. Het werd initieel verkocht in kruikjes en moest worden aangelengd met zuiver water. Toen men de siroop ging mengen met koolzuurhoudend water ontstond een prikkelende drank met de kenmerkende smaak.

Coca-Cola_Advertisement

De oorspronkelijke ontwerpopdracht voor de fles specificeert dat de fles zelfs in het donker herkend moest kunnen worden en dat een gebroken fles nog steeds als een colafles herkenbaar moest zijn. De opdracht werd toegewezen aan The Root Glass Company in Terre Haute te Indiana. De fles werd in 1915 door de glasblazer Earl R. Dean ontworpen en op 16 november 1915 werd het ontwerp gepatenteerd op naam van zijn chef, Alexander Samuelson. Dean bestudeerde de vorm van kolanoten en cocabladeren. De bedoeling was de vorm van de fles daarop te baseren. In de Encyclopædia Britannica stuitte hij op een afbeelding van een cacaopeul, die de rondingen en vormen had die hij beter voor zijn doel geschikt achtte dan die van kolanoot of cocaplant. Hij nam van de cacaopeul de karakteristieke bolvorm over, evenals de verticale groeven. Een legende in wording zag het levenslicht...

AmericanDruggist22Oct1900CocaColaAd

Het idee om de drank Coca-Cola te noemen komt van Pembertons zakenpartner Frank Robinson. De zwierige letters op de verpakking zijn ook van hem. De fles is later pas in 1915 ontwikkeld. De eerste fabriek werd in 1894 geopend in Vicksburg te Mississippi. In het begin was het drankje enkel in karretjes langs de weg te koop, voor een nickel (5 dollar cent). Ondertussen is het drankje overal ter wereld te koop, met uitzondering van Cuba en Noord-Korea. Coca-Cola zou een geheim ingrediënt bevatten. Volgens de legende weet niemand (uitgezonderd een heel beperkte groep mensen) welk bestanddeel dit is. Er wordt gezegd dat dit de reden is waarom andere fabrikanten de smaak van Coca-Cola niet volledig kunnen kopiëren. Diverse bronnen vermelden dat dit bestanddeel bestond uit een mengsel van alcohol, sinaasappel olie, limoenolie, muskaatolie, koriander olie, kaneelolie en oranjebloesem.

coke_1_1750

Met de hulp van de meest invloedrijke mixologists ter wereld werden de Signature Mixers ontworpen. De nieuwe mixers zijn speciaal bedoeld om te mixen met premium dark spirits zoals rum en whisky. De authentieke smaak van Coca-Cola is een niet te missen onderdeel voor verschillende cocktails. Nu dark spirits een comeback maken in de wereld van cocktails, is het een mooie gelegenheid om samen te werken met de grootste mixologists van de wereld. Daarom mochten 5 top mixologists aan de slag met Coca-Cola siroop en unieke ingrediënten om nieuwe mixers te creëren. De Coca-Cola Signature Mixers zijn geheel in stijl verkrijgbaar in moderne, glazen Hutchinson-flesjes, voorganger van de iconische fles. Met de Signature Mixers ontstaan de meest bijzondere smaakcombinaties en ervaringen. De mixologists gingen in maart 2018 aan de slag op een secret locatie in Londen. Na één dag hard werken aan de receptuur, werden de vier populairste mixers kenbaar gemaakt na een beoordeling van consumenten.

Vier exclusieve smaken


SMOKY VAN MAX VENNING

Aromatisch, eikel achtige smaak met fijne noten van tabak. De mixer zorgt voor extra nuances bij een combinatie met kruidige, donkere rumsoorten of krachtige vanille bourbons. De topnoten zijn eeuwenoude ylang ylang en ambrette zaad die in balans zijn gebracht door een basis van elegante, warme specerijen.

SPICY VAN ADRIANA CHÍA EN PIPPA GUY

Spicy Notes is een mixer met warme opening en vurige afdronk. Een verfijnde en complexe mix citrusachtige limoen, gember, pittige jalapeño, geurige rozemarijn en jasmijn zorgt voor een mixer die heerlijk smaakt met whiskey en tequila gold.

HERBAL VAN ANTONIO NARANJO

Frisse en kruidachtige smaken bedacht Antionio Naranjo de Herbal Notes. Deze mixer is heerlijk bloemig, fris en zuur met een perfecte balans tussen de verfrissende noten van dille blad, citrus en citroengras en de aardachtige noten van dillezaad en het afrikaan plantje. De Herbal mixer gaat goed samen met Schotse whisky en fruitige Cognac.

WOODY VAN ALEX LAWRENCE

De Woody Notes van Alex Lawrence is een subtiele mix van aardachtige patchoeli, citrus achtige yuzu en basilicum. De mixer is citrus achtig, verfrissend en bevat een vleugje peper. Het versterkt de smaak van warm hout en zoete tropische vruchten in bruine kruidige rumsoorten. Het versterkt de complexiteit van de houtachtige noten van bourbons om de warme kruidige smaak te benadrukken.

https://www.youtube.com/watch?v=Ob16MYzPLs4

Blanton's Original Kentucky Whiskey

Blanton's, The Original Kentucky Whiskey


Blanton's dankt zijn status vandaag de dag aan twee grootheden: Kolonel Albert Bacon Blanton & Elmer T. Lee. Blanton is tot de dag nog steeds een unieke Bourbon 'buiten categorie' en dat dankzij deze twee grootheden. De combinatie van volharding, liefde voor de stiel, locatie en klimaat omstandigheden maken dat dit een unieke whisky is en altijd zal blijven. Hoog tijd om hier dieper op in te gaan zodat -mocht u een fles hebben- u nog meer zal genieten van dit staaltje puur vakmanschap.

blantons-review5

Albert Bacon Blanton werd geboren op een boerderij in de buurt van de distilleerderij in 1881. In 1897 werd op jonge leeftijd aangenomen als bediende bij de distilleerderij. Hij begon als kantoor jongen op 16-jarige leeftijd om uiteindelijk in 1921 de leiding over de hele distilleerderij over te nemen. Zijn leiderschap leidde de distilleerderij door de moeilijke tijden van de 20e eeuw. Vooral tijdens de 'Prohibition' was een enorme uitdaging. Hij slaagde erin gedurende deze periode de productie verder  te zetten. Toen het verbod in 1933 eindigde kon met een vliegende start nemen met kwalitatieve bourbon.  In 1937 overspoelde stijgende water van de KY de distilleerderij. Binnen de 24 uur nadat het overstromende water zich terugtrok werkte de distilleerderij weer normaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de distilleerderij intact door het maken van whisky voor militaire doeleinden.

Albert_Blanton_History_drankenwereld

Elmer T. Lee keerde -na in de Tweede Wereldoorlog te hebben gediend- terug naar zijn huis in Kentucky en haalde zijn ingenieursdiploma aan de Universiteit van Kentucky. Hij sloot zich eind jaren veertig aan bij Blanton's als onderhoudstechnicus. Zijn genialiteit voor bourbon maakte dat hij snel opklom van maintenance engineer naar plant engineer, waarna hij uiteindelijk werd gepromoveerd tot plant superintendent. Niet lang daarna werd hij uiteindelijk Master Distiller, waar hij zich vooral focuste op modernisering en de groei van de distilleerderij tot hij met pensioen ging in 1985. Na zijn pensionering diende Mr. Lee als Master Distiller Emeritus en Ambassadeur voor Buffalo Trace Distillery. Hij werd in 2001 ingewijd in de Kentucky Bourbon Hall of Fame. In 2002 ontving hij terecht de "Lifetime Achievement Award" van Whiskey Advocate. In 2013 stierf Elmer en liet een vruchtbare erfenis van creativiteit en exploratie achter die hielp de Bourbon-industrie te vormen tot wat het vandaag is.

Elmer T. Lee drankenwereld

 

Blanton's bourbon whisky wordt nu geproduceerd door de Sazerac Company. Gedistilleerd in Frankfort, Kentucky in de Buffalo Trace-distilleerderij. De vaten worden met de hand 'gedumpt' zonder machines te gebruiken. Dit staat ook op elke fles te lezen. Men geeft aan wanneer en waar elk vat gerijpt heeft. Er zijn acht verschillende dop ontwerpen, elk met een andere letter van het alfabet erin gegoten en bedekt met een beeldje van een renpaard en een jockey. Wanneer ze in de juiste volgorde worden geplaatst, waarbij "B L A N T O N 'S" wordt geschreven. Ze tonen de poses van het paard en de jockey in acht verschillende scènes van een paardenrace. Dit van bij de poort staan tot het oversteken van de finishlijn met een overwinning.

Stopper_Collection_Long_UPDATED_1024x1024

Blanton's Single Barrel Bourbon is doorgaans 6 tot 8 jaar oud. Men verouderd de vaten in Magazijn H in Buffalo Trace. Dit is het enige met metaal beklede magazijn in Buffalo Trace. Het werd gebouwd voor het einde van het verbod van metalen magazijnen door Albert B. Blanton, een van de vroege leiders van de distilleerderij. Metaal is een zeer goede geleider en draagt warmte sneller over dan een bakstenen magazijnen. Dit maakt een snelle veroudering mogelijk.De temperatuur schommelingen van seizoen tot seizoen, en soms zelfs van dag tot dag hebben een stevige impact op de whisky. Omdat bourbon gerijpt in verkoolde eiken vaten, zorgen de veranderingen in temperatuur ervoor dat het hout de whisky herhaaldelijk opneemt en afgeeft. Dit maakt Blanton's uniek. Er zijn verschillende redenen waarom de staat Bluegrass, Kentucky vandaag de dag nog altijd de bourbon hoofdstad van de wereld is. Kentucky was het oorspronkelijke westen van Amerika. Toen vroege kolonisten naar het Westen trokken op zoek naar meer land en hulpbronnen vestigden velen zich in wat nu het Gemenebest van Kentucky is. Deze kolonisten van vaak Schotse, Duitse en Ierse afkomst brachten hun stills en destillereer kennis met zich mee. Ze ontdekten al snel dat Kentucky de ideale plek was om geweldige whisky te maken. Nog een reden is de afzetting van kalksteen die ongewenste mineralen filtert uit het water dat bij het destillatieproces wordt gebruikt. Verder zijn de grond en het klimaat perfect zijn voor het verbouwen van maïs. Het primaire ingrediënt van Bourbon en zijn kenmerkende zoete smaakprofiel.

blanton_whisky

De originele single barrel van Blanton uit het beroemde magazijn H, was ooit aangewezen voor ambassadeurs, hoogwaardigheidsbekleders en familie en vrienden van kolonel Blanton. Het smaakprofiel is zacht zoet, met tonen van citrus en eiken. Mooie rijpe vanille, indrukwekkende hout toon met ook kruidnagel, nootmuskaat en kaneel tonen typeren de whisky.

https://www.youtube.com/watch?v=s8aQopK69qA

BRON: https://www.blantonsbourbon.com/

Hennessy VS by Felip Pantone

Hennessy VS by Felip Pantone


Hennessy VS by 'Felip Pantone' is de nieuwste geflipte gelimiteerde versie van Hennessy. In het verleden werkte Hennessy al eerder samen met onder andere Vhils, A $ AP Ferg, het internationale boks fenomeen Canelo Álvarez en de bekroonde filmmaker Ridley Scott, om een paar te noemen. Dit wordt het negende artistieke partnerschap van het merk met een pionier in de kunstwereld in het afgelopen decennium. Eerdere andere partnerschappen waren er al met veelgeprezen talenten zoals Vhils, JonOne, Ryan McGinness, Shepard Fairey, Os Gemeos en Futura.

FelipePantone

Felipe Pantone is een Argentijns/Spaanse hedendaagse kunstenaar. Hij werd geboren in Buenos Aires, Argentinië en groeide op in het zuidoosten van Spanje. Hij begon met graffiti op 12-jarige leeftijd en studeerde af met een graad in Beeldende Kunst in Valencia (Spanje), waar zijn studio ook is gevestigd. Het werk van Pantone houdt zich bezig met dynamiek, transformatie, alomtegenwoordigheid en thema's die verband houden met de huidige tijd. Zijn werk is tentoongesteld in heel Europa, Amerika, Australië en Azië.

newspost-hennessy-by-felipe-pantone drankenwereld

De kunstwerken vallen op door geometrische figuren en reliëfs in 3D.  Felipe Pantone is duidelijk geïnspireerd door de meetkundige symmetrie van MC Escher. Ook de kleurvlakken van Piet Mondriaan en  experimenteel kubisme zijn in de verte te herkennen in zijn stijl. Dan nog is de stijl van Pantone duidelijk een typische stijl op zich. Zeer herkenbaar en bepalend voor een bepaalde ruimte. De strakke lijnen -vaak in zwart/wit verhouding- zorgen voor een indrukwekkend perspectief. De felle kleuren geven het geheel een unieke twist die zijn gelijke niet kent. Een toonaangevende kunstenaar die 'Kinetic Art' naar een hoger niveau tilt.

FELIPE-PANTONE-drankenwereldfelipe_pantone08

13230173_471783036349773_2058803515207947077_nfelipe-pantone-okuda-mexico-2-low

Panatone zelf blijft liever op de achtergrond en laat liever zijn werk spreken. Zijn werk is adembenemend en gebaseerd op de esthetiek van vintage typografie, optische kunst en kinetiek, met gedurfde afbeeldingen en 3D-illusies. Pantone haalt onder andere inspiratie uit de archieven van Hennessy en de oude labels, advertenties, flessen, verpakkingen en andere materialen die erin zijn verborgen. Het werk, getiteld "W-3 Dimensional Three Stars", is geproduceerd op de Hennessy V.S Limited Edition door Felipe Pantone.

Felipe-Pantone-inaugura-il-W3-DIMENSIONAL-Park-Collater.al_©HALOPIGG-Felipe-Pantone-1024x683@2x

67763022_440388186690331_7395693474660264745_n67448021_2119485498160048_4864151269931925501_n

Of het nu in de kunst of in het maken van Cognac is, je moet het verleden waarderen, maar tegelijkertijd is het belangrijk om jezelf voortdurend opnieuw uit te vinden als je de vlam in leven wilt houden," aldus Pantone. Zijn werk is geïnspireerd door het verleden, maar het is volledig eigentijds. Hij overstijgt de tijd door een onverwachte ervaring die je alleen door kunst kunt hebben. Hij probeert altijd op de volgende golf te springen, te innoveren...

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=FMylZg31ZV4

Creativity takes courage


Hennessy VS by Felip Pantone drankenwereld

Yesterdayland @ Bobbejaanland

Yesterdayland @ Bobbejaanland


Jaarlijks wordt Bobbejaanland omgetoverd tot Yesterdayland. Een unieke ervaring voor jong en oud is het plezantste land van België.  Dit retro-feest is dit jaar op zaterdag 24 augustus in het allermooiste pretpark van West-Europa: Bobbejaanland. Liefst 7 podia en een indrukwekkend lijstje nationale & internationale namen staan voor u geprogrammeerd. Naast alle optredens is er ook een leuke Vintage markt en zijn er overal cocktails te ontdekken tussen de atracties door. Drankenwereld gunt één duo gratis toegang tot dit evenment, een mooi cadeau dat met de weersverwachting zeker in de smaak zal vallen!

autocar_2019



60s STAGE


























11.00-12.00 MAY 68 THE REVOLUTION
12.30-13.30 DIAMONDS ON THE ROCKS
14.00-15.00 CREEDENCE REVIVAL BAND
15.30-16.30 MANFRED MANN'S EARTH BAND
17.00-18.15 THE CATS TRIBUTE
19.00-20.15 REMEMBERING ELVIS
21.00-22.30 DE GRUNGBLAVERS





70s 80s stage



































11.00-11.50 SCHMUTZ
12.00-12.50 RACEY
13.00-14.30 FABULOUS 80S (Paul Young / Katrina / Mai Tai / Confetti’s / Kaoma / Sydney Youngblood)
15.00-15.50 VICKY LEANDROS
16.00-17.00 BELLAMY BROTHERS
17.30-18.45 LADIES OF POP (Nádine / Clout)
19.00-19.50 PRAGA KHAN
20.00-20.50 THE TRAMMPS
21.00-21.50 SISTER SLEDGE
22.00-23.00 NIGHT FEVER BEST OF BEE GEES







Lage Landen Podium















































11.00-12.15 PETER KOELEWIJN
12.15-12.45 HET YDL FEESTTEAM
12:45-13:15 CORRY KONINGS
13:15-13:45 DENNIE CHRISTIAN
13:45-14:15 HET YDL FEESTTEAM
14:15-14:45 ROBBY LONGO
14.45-15.30 BOBBY PRINS
15:30-16:00 FADIM
16:00-16:45 CHRISTOFF
16:45-17:30 OTTO LAGERFETT
17:30-18:00 HET YDL FEESTTEAM
18:00-18:30 LEE TOWERS
18:30-19:00 GEORGE BAKER
19:00-20:00 BZN JAN & ANNY





Crooner stage
































11:00-12:00 YDL JUKEBOX
12:00-12:45 BARRY WHITE TRIBUTE By Eddy Grovell
12:45-14:15 YDL JUKEBOX
14:15-15:00 FRANK GALAN
15:00-15:30 YDL JUKEBOX
15:30-16:00 JOHN LEO
16:00-16:45 GARRY HAGGER
16:45-17:00 YDL JUKEBOX
17:00-18:00 CROONER LEGENDS - Just for Fun featuring Ive Rénaarts







Land of Legends stage
































11:00-12:00 LEGENDS OF MUSIC - YDL VJ-show & Chris Barrow
12:00-13:00 DANCE SHAKE & SWING
13:00-14:00 ALONG COMES MARY
14:00-15:00 LEGENDS OF MUSIC - YDL VJ-show & Chris Barrow
15:00-16:00 DANCE SHAKE & SWING
16:00-17:00 ALONG COMES MARY
17:00-18:00 LEGENDS OF MUSIC - YDL VJ-show & Chris Barrow
18:00-19:00 DANCE SHAKE & SWING
19:00-21:00 LEGENDS OF MUSIC - YDL VJ-show & Chris Barrow





https://www.youtube.com/watch?v=bjpmuTvbKg4

https://www.youtube.com/watch?v=MzAHPgD7ru4


Metaxa, Griekse genialiteit Μεταξά

Metaxa is een Grieks wijndistillaat (Brandy) uit Piraeus met unieke smaak. een geweldig fijn distillaat met een rijke geschiedenis, hoog tijd om hier wat meer op in te gaan. In 1880 vestigde wijnmaker Spyros zijn merk. Het procedé is nog altijd hetzelfde. Most van de Savatiano-, de Sultanina- en de Korinthiaki druif wordt gemengd en daarna 2 maal gedistilleerd. Het alcoholpercentage ligt dan gewoonlijk tussen de 80 en 85. Hierna wordt het distillaat minstens 3 jaar bewaard in grote limousin eikenhouten vaten. Tijdens de bewaarperiode verdampt er altijd een kleine hoeveelheid alcohol, dit wordt door de keldermeester de tol aan de engelen genoemd. In de whisky wereld wordt dit 'The Angels share' genoemd. In Schotland verdampt ongeveer 2% per jaar doorheen het vat. Vermoedelijk in Griekenland (afhankelijk van de omgeving) zal dit wat meer zijn en is de veroudering ook sneller/intenser.

Hierna wordt het distillaat gemengd met een muskaatwijn die op Samos en Limnos gemaakt wordt. Het nieuwe mengsel wordt langs rozenblaadjes en diverse kruiden geleid en met gedistilleerd water aangelengd. De samenstelling van de kruiden is een geod bewaart bedrijfsgeheim. Na een periode van enkele maanden bij lage temperatuur te zijn bewaard, wordt Metaxa gefilterd en gebotteld. Het alcoholgehalte bedraagt dan minstens 38%.

Het logo is gekozen van een antieke munt die tijdens de bouw van de eerste fabriek is gevonden. Hierop staat een krijger die op een boot staat met een uil op de boeg. In 1890 opende Metaxa in Odessa een tweede distilleerderij. Metaxa won een gouden medaille op de wereldtentoonstelling te Bremen in 1895. De drank werd populair onder de hoge adel in vele landen waaronder het hof van Servië en het hof van koning George I van Griekenland. Ook de sultan Abdülhamit waardeerde Metaxa waardoor Metaxa op de Turkse markt kwam. In 1915 won Metaxa nog een grote prijs op de Internationale Tentoonstelling van San Francisco. In 1968 werd de fabriek verplaatst naar Kifisia, een voorstad van Athene. Sinds 1989 is het merk Metaxa niet meer in handen van de familie Metaxa. In 2000 werd het bedrijf opgekocht door het Franse drank concern Remy Cointreau.

https://www.youtube.com/watch?v=Xo52y0OaBFU

Don't drink it,


Explore it

A song of Fire and Ice by Johnnie Walker

A song of Fire and Ice by Johnnie Walker


Na het weergaloze succes van 'The Game of Thrones collectie' van Diageo presenteert Johnnie Walker 'A song of Fire and Ice'. Als we je vertellen dat men single malt whisky heeft gekozen van ClynelishCaol Ila dan weet je dat dit geen gewone whisky wordt van de man die altijd loopt. Er worden dus twee varianten gelanceerd in een ongeweten beperkte hoeveelheid. De twee geselecteerde distilleerderijen zijn voor de single malt whisky liefhebber geen onbekende. Clynelish was in de vorige Game of Thrones de 'enige' whisky gebotteld op vat sterkte. Dit is een fruitige en charismatische whisky die zich kenmerkt door zijn frisse aanzet met goddelijk zachte afdronk.


Johnnie Walker A Song Of Ice Scotch Whisky drankenwereld.be

Johnnie Walker A Song Of Ice ( Lied van Vuur en IJs) is een originele Schotse blend met single malt met 'Clynelish'. Schotlands meest noordelijk gelegen distilleerderij. Inspiratie voor het etiket verwijst duidelijk naar het koude noorden. Geïnspireerd door de bewoners van het noorden. Dankzij mout van Clynelish ontstaat een heerlijke mix met een frisse en schone smaak. De delicate smaak van de blend is wat groen en grasachtig met tonen van vanille en tropisch fruit. Qua 'Perfect Serve' wordt aanbevolen om de whisky te serveren over ijs "voor een koude, gladde afwerking".  Je kan de whisky ook puur serveren uit de vriezer zodat je geen ijs nodig hebt en er geen verdunning kan zijn. A Song of Ice vertelt het verhaal van het koude Noorden uit de Game of Thrones serie. De koude geeft 'House Stark' een onoverwinnelijk gevoel. Dit doordat de leefomstandigheden er vaak erbarmelijk zijn. Het wapen van Huis Stark is een reuzen wolf vandaar de afbeelding op de fles. De wilde dieren doorstaan deze harde weersomstandigheden. Verwacht u aan een prachtige smaak sensatie, gepresenteerd in een vrij ongewone fles...


Johnnie Walker A Song Of Fire Scotch Whisky www.drankenwereld.be

Johnnie Walker presenteert u trots haar nieuwste telg! Na de vorige Game of Thrones collectie: A Song Of Fire. Dit beloofd een unieke en vrij ongewone Scotch whisky van Johnnie Walker te worden, geloof ons vrij. A Song Of Fire (een vuurlied) waarmee House Targaryen uit de serie geëerd wordt. Het unieke aan de Song of Fire is dat met 'Caol Ila' single malt gebruikt wat zorgt voor een subtiele rokerigheid. Duidelijk een rijk en uitgesproken smaak van rood fruit en kruiden maken van deze blend een indrukwekkende whisky. Perfect puur te degusteren op kamertemperatuur. Het vuur in de aderen van iedere Targaryen stroomt komt tot uiting in de draken die heftige vlammen spugen. Met hun vlammen brullen zij het lied van Vuur en IJs. Caol Ila whisky's hebben altijd een geturfd aroma dat ook is de smaak naar voren komt. Neem daarbij ook de rokerige toon en je hebt een vrij complexe en interessante whisky. Gepresenteerd in de gekende vorm van Johnnie Walker waarover een soort cover is getrokken. Een opvallende fles waarmee men steeds meer visueel ook de nadruk legt op de presentatie.


Verzeker jezelf van deze flessen en bestel ze NU hier


drankenwereld.be webshop



Keep walking Johnnie!!!