Bezig met laden...

Baileys Irish Cream by R. A. Bailey & Co.

Baileys Irish Cream by R. A. Bailey & Co.


Baileys Irish cream is een legendarische Ierse whiskey likeur (in Ierland en de VS schrijven ze whiksey met een ‘e’ en in Schotland valt die weg en wordt dat whisky) die sinds 1974 wordt geproduceerd door R. A. Bailey & Co en is momenteel eigendom is van Diageo. De voornaamste ingrediënten zijn Ierse whiskey en room. Met een mild alcoholgehalte van 17% is deze fluweel zachte drank vooral een geliefde after diner drank. Ideaal puur of eventueel met enkele blokjes ijs en natuurlijk een geliefd component in verschillende legendarische cocktails de Blowjob, B52, Blind Russian en Chocolatini.

De Blowjob cocktail maak met 1,5 cl koffielikeur en 1,5 cl Baileys waarna het geheel wordt afgewerkt met slagroom. Ook deze cocktails shooter presenteert met in laagjes en drink je best in één keer achterover voor een ideale smaak beleving. Je kan beide dranken ook vooraf mengen in een shaker met ijs, maar dan is er verwatering en oogt die visueel minder spectaculair.

De B52 bestaat uit koffielikeur, Baileys, sinaasappel likeur. Vaak kiest met dan voor Tia Maria of Kahlua als koffielikeur, Baileys en Grand Marnier. Wanneer de B52 cocktail juist bereid wordt, zijn de drie dranken niet gemengd en zijn er in het glas 3 lagen te zien. Deze gelaagdheid komt door het verschil in dichtheid / soortelijke massa wat veroorzaakt wordt door de afwijkende suikergehaltes van de verschillende ingrediënten.

De Blind Russian maak je met 5 cl vodka, 2 cl koffielikeur en 3 cl Baileys. Ook deze cocktail kan in verschillende lagen gemaakt worden voor een mooi visueel geheel. Afwerking kan met koffiepoeder.

De Chocolatini is de meest geliefe cocolade martini en bestaat uit vanille vodka, Baileys en chocolade likeur. Dit is een zachte en romige cocktail met een zoete insteek.

Natuurlijk zijn er nog veel meer lekkere combinaties mogelijk. Ook in een Irish koffie is Baileys een leuke meerwaarde als alternatief voor Ierse whiskey. Een leuke variant het vermelden waard is de Irish Cactus waarbij men een blanco tequila combineert met Baileys. Ook memorable is de Irish Car Bomb: hiervoor laat met een shotglaasje gevuld met 50% whiskey en 50% Baileys zakken in een Pint Guinness. Watch out for these Hangovers because they are nasty

Baileys was de eerste Irish cream likeur die op de markt kwam. Gilbey's, initieel een gin- en wijn producent uit Dublin zocht in 1971 een typisch Ierse drank. Er werd besloten om twee typische Ierse producten (melk en whiskey) met elkaar te mengen. De eerste pogingen waren niet geslaagd. Pas nadat ze bij de bereiding van room uit melk het melkeiwit weglieten en later weer toevoegden konden de twee met elkaar gemengd worden. Hierdoor zijn geen conserveermiddelen nodig: de whiskey zorgt ervoor dat de room niet bederft. Baileys is vlot 24 maanden houdbaar tussen 0 en 25 graden Celsius. In 1974 werd het internationaal gelanceerd op de drankenmarkt en in 1979 verkocht de firma al meer dan twaalf miljoen flessen Baileys in dat jaar. Baileys heeft verschilden varianten op de markt maar de originele blijft met stip de meest gewaardeerde.

Voor de productie wordt de whiskey, net als de melk gehomogeniseerd tot een emulsie dankzij een emulgator die plantaardige olie bevat. De andere ingrediënten zijn bedrijfsgeheim, maar Baileys bevat verder zeker ook chocolade, vanille, karamel en suiker. De room voor Baileys wordt geproduceerd door Avonmore Waterford Plc, net 70 kilometer buiten Dublin gelegen. Jaarlijks wordt ruim 4 miljoen liter van deze room gebruikt voor de productie van Baileys. Dit is 4,3% van de totale Ierse melkproductie. Dit had indertijd een stevige  impact op de plaatselijke economie. De melkveeboeren begonnen zich te verenigen en te specialiseren om de juiste melk voor de room te maken. Er worden ‘enkel’ koeien van het ras Holstein-Friesian gebruikt die verschillende grassen te eten krijgen. Ook worden de stallingen zo stressvrij mogelijk gehouden zodat de koeien met liefde de lekkerste melk geven. Room bevat caseïne (Caseïne is een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt. Het is veruit het belangrijkste melkeiwit) dit geeft een reactie wanneer het met een zuur in aanraking komt. Wanneer Baileys wordt gemengd met dranken zoals lemon, tonic of bepaalde wijnen kan het stollen. Dit is in veel gevallen ongewenst, maar sommige cocktails of mixdranken zijn er juist op gericht om deze stolling te veroorzaken. In België en Nederland gaat het gerucht dat deze combi dodelijk zou kunnen zijn maar dat is onwaar.

 

https://www.youtube.com/watch?v=w-1XB00Ss8I

 

Delen: