Welkom op onze nieuwe website

 

Blog

Bezig met laden...

Baileys Irish Cream by R. A. Bailey & Co.

Baileys Irish Cream by R. A. Bailey & Co.


Baileys Irish cream is een legendarische Ierse whiskey likeur (in Ierland en de VS schrijven ze whiksey met een ‘e’ en in Schotland valt die weg en wordt dat whisky) die sinds 1974 wordt geproduceerd door R. A. Bailey & Co en is momenteel eigendom is van Diageo. De voornaamste ingrediënten zijn Ierse whiskey en room. Met een mild alcoholgehalte van 17% is deze fluweel zachte drank vooral een geliefde after diner drank. Ideaal puur of eventueel met enkele blokjes ijs en natuurlijk een geliefd component in verschillende legendarische cocktails de Blowjob, B52, Blind Russian en Chocolatini.

De Blowjob cocktail maak met 1,5 cl koffielikeur en 1,5 cl Baileys waarna het geheel wordt afgewerkt met slagroom. Ook deze cocktails shooter presenteert met in laagjes en drink je best in één keer achterover voor een ideale smaak beleving. Je kan beide dranken ook vooraf mengen in een shaker met ijs, maar dan is er verwatering en oogt die visueel minder spectaculair.

De B52 bestaat uit koffielikeur, Baileys, sinaasappel likeur. Vaak kiest met dan voor Tia Maria of Kahlua als koffielikeur, Baileys en Grand Marnier. Wanneer de B52 cocktail juist bereid wordt, zijn de drie dranken niet gemengd en zijn er in het glas 3 lagen te zien. Deze gelaagdheid komt door het verschil in dichtheid / soortelijke massa wat veroorzaakt wordt door de afwijkende suikergehaltes van de verschillende ingrediënten.

De Blind Russian maak je met 5 cl vodka, 2 cl koffielikeur en 3 cl Baileys. Ook deze cocktail kan in verschillende lagen gemaakt worden voor een mooi visueel geheel. Afwerking kan met koffiepoeder.

De Chocolatini is de meest geliefe cocolade martini en bestaat uit vanille vodka, Baileys en chocolade likeur. Dit is een zachte en romige cocktail met een zoete insteek.

Natuurlijk zijn er nog veel meer lekkere combinaties mogelijk. Ook in een Irish koffie is Baileys een leuke meerwaarde als alternatief voor Ierse whiskey. Een leuke variant het vermelden waard is de Irish Cactus waarbij men een blanco tequila combineert met Baileys. Ook memorable is de Irish Car Bomb: hiervoor laat met een shotglaasje gevuld met 50% whiskey en 50% Baileys zakken in een Pint Guinness. Watch out for these Hangovers because they are nasty

Baileys was de eerste Irish cream likeur die op de markt kwam. Gilbey's, initieel een gin- en wijn producent uit Dublin zocht in 1971 een typisch Ierse drank. Er werd besloten om twee typische Ierse producten (melk en whiskey) met elkaar te mengen. De eerste pogingen waren niet geslaagd. Pas nadat ze bij de bereiding van room uit melk het melkeiwit weglieten en later weer toevoegden konden de twee met elkaar gemengd worden. Hierdoor zijn geen conserveermiddelen nodig: de whiskey zorgt ervoor dat de room niet bederft. Baileys is vlot 24 maanden houdbaar tussen 0 en 25 graden Celsius. In 1974 werd het internationaal gelanceerd op de drankenmarkt en in 1979 verkocht de firma al meer dan twaalf miljoen flessen Baileys in dat jaar. Baileys heeft verschilden varianten op de markt maar de originele blijft met stip de meest gewaardeerde.

Voor de productie wordt de whiskey, net als de melk gehomogeniseerd tot een emulsie dankzij een emulgator die plantaardige olie bevat. De andere ingrediënten zijn bedrijfsgeheim, maar Baileys bevat verder zeker ook chocolade, vanille, karamel en suiker. De room voor Baileys wordt geproduceerd door Avonmore Waterford Plc, net 70 kilometer buiten Dublin gelegen. Jaarlijks wordt ruim 4 miljoen liter van deze room gebruikt voor de productie van Baileys. Dit is 4,3% van de totale Ierse melkproductie. Dit had indertijd een stevige  impact op de plaatselijke economie. De melkveeboeren begonnen zich te verenigen en te specialiseren om de juiste melk voor de room te maken. Er worden ‘enkel’ koeien van het ras Holstein-Friesian gebruikt die verschillende grassen te eten krijgen. Ook worden de stallingen zo stressvrij mogelijk gehouden zodat de koeien met liefde de lekkerste melk geven. Room bevat caseïne (Caseïne is een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt. Het is veruit het belangrijkste melkeiwit) dit geeft een reactie wanneer het met een zuur in aanraking komt. Wanneer Baileys wordt gemengd met dranken zoals lemon, tonic of bepaalde wijnen kan het stollen. Dit is in veel gevallen ongewenst, maar sommige cocktails of mixdranken zijn er juist op gericht om deze stolling te veroorzaken. In België en Nederland gaat het gerucht dat deze combi dodelijk zou kunnen zijn maar dat is onwaar.

 

https://www.youtube.com/watch?v=w-1XB00Ss8I

 

Fernet Branca from Milano, Italy

Fernet Branca from Milano, Italy


Fernet is een kruidige en bittere likeur uit Italië. Eigenlijk is elke fernet een soort amaro (Italiaans voor bitter). Een bitter zoete likeur die door de cocktailscene vaak wordt gebruikt om cocktails van de nodige complexiteit te voorzien. Het alcoholpercentage schommelt tussen de 16% en 45% alcohol. Men kan deze bitters perfect puur degusteren en on the rocks. Elke amaro wordt gemaakt met verschillende kruiden, wortels, schors, bloemen, schillen van citrusvruchten, en/of specerijen die in alcohol (sterkedrank of wijn) macereren. Door het filtraat te mengen met suikersiroop en het mengsel dan te laten rijpen in eiken vaten of de flessen zelf ontstaat een geniale drank. Elke producent heeft zijn eigen recept -dat vaak stamt uit de negentiende eeuw- en waarvan de precieze samenstelling goed geheim wordt gehouden. Fernet wordt gemaakt met een aantal kruiden specerijen, die verschillen per merk, maar die meestal mirra, rabarber, kamille, kardemom, aloë en in het bijzonder saffraan. De basis van fernet wordt gevormd door gedistilleerde druiven . Ten slotte wordt de drank gekleurd met karamel kleurstof. Het alcoholpercentage van het eindproduct bedraagt doorgaans zo'n 45%. De smaak van fernet wordt soms omschreven als listerine met de smaak van zwarte drop of als een Jägermeister zonder de suiker.

fernet branca drankenwereld

Fernet-Branca werd in 1845 in Milaan geformuleerd door de autodidactische kruidkundige ‘Bernardino Branca’. Initieel werd het op de markt gebracht als remedie tegen cholera, buikpijn en zenuwaandoeningen. Fratelli Branca investeerde bewust in uitgebreide reclamecampagnes, waaronder het maken van kalenders met kunstwerken van beroemde kunstenaars in 1886. Het logo van de adelaar en de wereld werd ontworpen in 1893. In 1907 begon Fratelli Branca met het exporteren van fernet naar Argentinië. Uiteindelijk werd het drankje daar zo populair dat Fratelli Branca in 1925 in Buenos Aires een distilleerderij oprichtte. De drank bereikte pas na de Tweede Wereldoorlog een grote populariteit als drank in de Verenigde Staten. De in het binnenland gemaakte versie met een laag alcoholgehalte werd een jaar na het einde van het verbod geïntroduceerd en in de apotheek verkocht als een geneesmiddel.

Deze bitter wordt geproduceerd volgens origineel recept dat van generatie op generatie is doorgegeven. De bitters wordt gemaakt van 27 kruiden en andere ingrediënten. De exacte formule is tot de dag van vandaag een handelsgeheim dat alleen bekend is bij de president van Fernet-Branca, Niccolò Branca, die tijdens het productieproces persoonlijk de aromaten meet. Het is bekend dat de drank aloeë,  gentiaan (bittermiddel) kamille, engelwortel, kinine, Chinese rabarber, mirre, pepermunten saffraan bevat. Fernet-Branca heeft een hoger alcoholpercentage 39% en een lager suikergehalte dan de meeste andere amari. Fernet-Branca is een van de weinige amari die een jaar lang in een vat rijpt. Later werd ook Branca menta toegevoegd aan het assortiment met munt. De fabrikant biedt ook een zoetere likeur met muntsmaak, Branca Menta. Doorgaans opgediend als een digestif na de maaltijd en is geniaal in combinatie met cola.

https://www.youtube.com/watch?v=vSzd44Rs64s

Penfolds From Down Under!

Penfolds From Down Under!


Het succes van Penfolds wordt gedreven door verschillende generaties visionairen. Vanaf het begin in 1844 tot vandaag heeft de samenvoeging van wetenschap, kunst en innovatie hebben ertoe aangezet om een van de beroemdste en meest gerespecteerde wijnmakers van Australië te worden.

https://www.youtube.com/watch?v=QRcY1aTpYj0

Na het succes van vroege sherry's en versterkte wijnen, plantten de oprichters Dr Christopher en Mary Penfold hun wijnstokken die ze tijdens hun reis naar Australië hadden meegenomen. In 1844 werd de nieuwe wijngaard officieel opgericht als het wijnbedrijf Penfolds op Magill Estate. Naarmate dat het bedrijf groeide, groeide ook de medische reputatie van Dr. Penfold, waardoor een groot deel van het beheer van het wijnhuis aan Mary Penfold werd overgelaten. Vroege uitstapjes naar Clarets en Rieslings bleken steeds populairder te worden, en na de dood van Christopher in 1870 nam Mary de totale verantwoordelijkheid voor het wijnhuis op zich. Mary’s beleid kenmerkte zich door jaren van vastberadenheid en inspanningen.

Penfolds Heritage History 1870 Timeline Small Image

Tegen de tijd dat Mary Penfold in 1884 met pensioen ging (management afstaan aan haar dochter, Georgina), produceerde Penfolds 1/3 van alle Zuid-Australische wijn. Ze had een agenda opgesteld die tot op de dag van vandaag voortduurt en experimenteert met nieuwe methoden voor wijnproductie. Door de dood van Mary in 1896 was de erfenis van Penfolds goed op weg om tot bloei te komen. Tegen 1907 was men de grootste wijnmakerij van Zuid-Australië geworden. In 1948 werd er opnieuw geschiedenis geschreven toen Max Schubert de eerste Chief Winemaker van het bedrijf werd. Schubert, een loyaal bedrijfsmens en echte innovator, zou Penfolds verder op het wereldtoneel stuwen met zijn experimenten met duurzame wijnen zoals de creatie van Penfolds Grange in de jaren vijftig. In 1959 -terwijl Schubert zijn Grange-experiment in het geheim perfectioneerde-  begon de traditie van ‘bin-wijnen’. De eerste, een Shiraz-wijn met de druiven van de eigen Barossa Valley-wijngaarden van het bedrijf. De wijn is simpelweg vernoemd naar de opslagruimte van de kelders waar hij gerijpt is. En zo wordt Kalimna Bin 28 de eerste officiële Penfolds Bin-nummerwijn. In 1960 gaf het bestuur van Penfolds Max Schubert de opdracht om de productie van Grange officieel opnieuw op te starten. Zijn vastberadenheid en de kwaliteit van de oude wijn hadden hen overtuigd.

https://www.youtube.com/watch?v=xuNN-Lseytc

Al snel ontving men verschillende medailles en Grange werd een van de meest gerespecteerde wijnen ter wereld. In 1988 werd Schubert uitgeroepen tot Decanter Magazine's Man of the Year en op de 50e verjaardag van zijn geboorte kreeg Penfolds Grange een erfgoedlijst in Zuid-Australië. Ondanks groot succes rust Penfolds nooit op zijn lauweren. In 2012 bracht Penfolds zijn meest innovatieve project tot nu toe uit: 12 handgemaakte ampullen van de zeldzame Kalimna Block Cabernet Sauvignon uit 2004. Twee jaar later vierde Penfolds het 170-jarig jubileum - hij behaalde zojuist een perfecte score van 100 voor de Grange 2008 in twee van 's werelds meest invloedrijke wijntijdschriften.

Verschillende wijnen met unieke eigen karakter


De witte Yattarna (in 1998 gelanceerd) is het resultaat van een van de meest uitgebreide en meest gepubliceerde wijnontwikkelingsprojecten die ooit in Australië zijn uitgevoerd. Door selectief de allerbeste Chardonnay druiven uit koele klimaatregio's te kopen ontstaat door een geduldige fermentatie een unieke expressie van formaat. Yattarna weerspiegelt het geduld en de voortdurende toewijding van Penfolds aan zijn oorspronkelijke doel. De naam ‘Yattarna’ is afgeleid van de Aboriginal-taal en betekend zoveel als 'beetje bij beetje of geleidelijk'. Qua aroma’s een prachtige complexiteit die doet denken aan de grote Bourgogne wijnen uit Frankrijk. Werkelijk indrukwekkende afdronk die instant duidelijk maakt dat het hier om een uitzonderlijke wijn gaat. De eerste keer dat je da Yattarna drinkt vergeet je niet. Prachtige minerale indruk, versterkt door een aroma dat ons aan een witte Chateau Carbonnieuw doet denken. Het mondgevoel van deze witte chardonnay wijn is heerlijk mond vullend en heeft een filmende eigenschap

https://www.youtube.com/watch?v=mm_EeKE0z5k

Hierbas Mari Mayans from Ibiza

Hierbas Mari Mayans from Ibiza


Hierbas is een typisch Spaanse alcoholische anijsdrank. De naam is vrij vertaald uit het Catalaans en betekend zoveel als herbes: kruiden. Hierbas is een lokaal product van de eilanden Ibiza, Formentera, Majorca en Minorca: gezamenlijk de Balearen worden genoemd. Hierbas Ibicencas wordt meestal met anijs gearomatiseerd. Het is een licht zoete likeur die gemaakt wordt met aromatische plantenextracten. Er zijn veel verschillende varianten die elk een eigen unieke smaak hebben. Veel varianten worden niet geëxporteerd en zijn een locaal unicum op de eilanden, reden te meer om ze te bezoeken.

Deze unieke Spaanse likeur wordt dus gekenmerkt door verschillende mate van zoetheid. Hierbas is een originele likeur en is populair in de Balearen. De likeuren maken deel uit van de traditionele gebruiken van de eilanden. Veel families hebben zelfgemaakte varianten met behulp van hun eigen geheime familierecept. Die recepten zijn vaak overgedragen van generatie op generatie en worden geheim gehouden om de unieke smaak te waarborgen. Zelfs het kleinste verschil in hoeveelheid zorgt voor een andere smaak. Hetzelfde kruid heeft op een andere locatie met een andere ondergrond een andere smaak in combinatie met andere kruiden. Dit maakt de likeur zo veelzijdig en interessant. Vaak gebruikte kruiden zijn: munt, rozemarijn, tijm, citroen verveine, citroen melisse, kamille, lavendel, venkel, oregano, jeneverbes, gedroogde sinaasappelschil, citroenen, salie, eucalyptus, zonneroosje en steranijs. Deze lijst is zeker niet definitief, elke familie geeft er zijn eigen twist aan. Daarbij komt dat elk jaar het aanbond weer iets verschillend is naar gelang het seizoen. Neem daarbij dat iedereen ook soms enige aanpassingen doet om te kijken wat het resultaat is. Veel families wedijveren met elkaar om de lekkerste hierbas te maken. Men wisselt de drank uit en geniet samen van de nieuwe creaties.

MariMayans-608x367

We kunnen geen beter advies geven dan ter plaatse te gaan proeven bij locals. Laat je onderdompelen in de Spaanse eiland cultuur en geniet van pure nostalgie. Veel bermen op Ibiza staan vol met kruiden die door de mensen geplukt en gebuikt worden voor de likeur. Volgens het ministerie van Landbouw in Spanje, ligt de totale productie van de nog steeds aan populariteit winnende likeur op 1,2 miljoen liter per jaar. Tussen april en mei oogst men de nodige kruiden die dan apart getrokken worden. De plant aroma extractie begint met een periode van distillatie, normaliter in grote, gasgestookte koperen ketels voor ongeveer 18 uur. Hierna vind er een maceratie plaats waarbij de planten ongeveer 2 weken in een hydro-alcoholische oplossing moeten trekken.Tenslotte is er een infusie proces waarbij de planten in kokend water gaan en daarna wordt het mengsel afgekoeld. Het verkregen product wordt vervolgens gemengd om een likeur die een alcoholgehalte tussen 24 en 38% te creëren.

Het is algemeen bekend dat vroeger veel van de eilanders leefden van visserij in combinatie met landbouw- en veeteeltactiviteiten. Juan Mari Mayans reisde naar Barcelona met de boot op zoek naar gebruiksvoorwerpen die op het eiland niet verkrijgbaar waren. Tijdens zijn zoektocht in de hoofdstad van Catalonië kreeg hij een bijzondere interesse in distilleren. Hij maakte zich de kennis van dit proces eigen en perfectioneerde die. In hetzelfde jaar startte hij op Formentera een distilleerderij die wat jaren later naar Ibiza werd verplaatst omdat de afzet daar vele malen groter was dan op het kleine zustereiland. Inmiddels is Mari Mayans, niet alleen de oudste, maar ook de meest gekende producent van de Hierbas Ibicencas. In 1997 heeft Hierbas Ibicencas een geografische aanduiding gekregen. Dit om de naam te beschermen en anderzijds om de kwaliteit van het product te waarborgen en oneerlijke concurrentie te voorkomen.

https://www.youtube.com/watch?v=2g21tANZlRQ

Salut!

Whispering Angel from Heaven

Whispering Angel from Heaven


Whispering Angel rosé is een sublieme rosé, één van de bekendste ter wereld. De rosé wijn komt uit de Provence te Frankrijk. De druiven zijn een mix van de 77% Grenache, 13% Rolle, 4% Cinsault, 3% Syrah en 3% Tibouren. Een mooi glas rose:  elegant, breed en rijk met een mooie frisheid en lichte kruidigheid. Een intense smaak met aroma’s van abrikozen, rode bessen en aardbeien. De rosé dankt zijn naam aan het kapelletje op het landgoed waar op de muur twee fluisterende engelen zijn afgebeeld. Dit beeld staat ook afgebeeld op het etiket van de Whispering Angel.

images

Het originele kasteel, waarvan alleen nog de kelder overblijft dateert van voor de 12e eeuw. In 1875 verkochten ze de eigendom van Joseph Toussaint Caussemille. In 1955 kwam de familie Perraud, zij bezaten het pand tot 1994. Destijds werd het gekocht door een Zweeds pensioenfonds en produceerde men een kleine hoeveelheid wijn. De overige druiven waren verkocht aan naburige wijnmakers. Sacha Lichine heeft ondertussen het Château overgenomen.

De Côtes de Provence ligt op slechts 2025 mijl ten noorden van de
kust boven Saint Tropez (in de rotsachtige kalkstenen heuvels van de vallei van
Esclans weg van de zandvlakten). Tegenwoordig bestaat Château D’Esclans uit 74 hectare wijngaarden (productie van wijngaard en gebottelde rosés). Het totale terrein heeft 267 ha. De stuwende krachten achter de wijn zijn Sacha Alexis Lichine (Former owner of Château Prieuré Lichine 4 th Grand Cru in Margaux)
Patrick Léon (Former winemaker for Château Mouton Rothschild, Opus One, and Viña Almaviva

De druiven worden 's nachts en in de vroege ochtend geplukt om te profiteren van koelere temperaturen. Het doel is om te oogsten op maximale rijpheid voor verbeterde smaak, maar bescherm en voorkom onnodig kleur / tannine extractie voordat de druiven zijn verpletterd. Machinaal sorteren met dubbele sortering van druiven aan triltafel met “elektronisch oog” na de stemming (nieuwe “hightech” Bordeaux Grand Cru. Na het crushen (licht geplet om de schil van de druiven), wordt de most gekoeld tot 7 8 C terwijl het door een warmtewisselaar. Dit blijft het risico op kleur en looizuur verminderen extractie voordat de most aankomt bij de pers. Het totale huidcontact is 3 uur. Dit proces vindt plaats zonder blootstelling aan zuurstof onder stikstofgas binnenin de pers onder zeer koele omstandigheden. Veel schoner dan de ouderwetse "saignée" -technieken. Nieuwe stijl van rosés kan nu worden verkregen wat resulteert in betere wijnen die hebben extreem puur, intens en levendig fruit kenmerken (zeer weinig oxidatie). Gebruik van "gratis run ”sap om maximale concentratie te garanderen (klassieke Champagne "Prestige Cuvée" -techniek). Er worden geen persingen gebruikt voor reserve-rosés.
12 jaar oude wijnstokken. Lagere wijngaarden. Klei en grindbodems.
Vinificatie: 100% RVS vergistingstanks. Een gecontroleerde fermentatie
temperatuur (14 ° C) wordt gebruikt evenals "bâtonnages" van de gistmoer. Drie voor vier maanden rijping in tank op gistmoer. Smaakprofiel & stijl: Frisse rode bessen kenmerken met bloemige neus. Rijp en vlezig gevoel in de mond. Droog (geen suiker). Grote concentratie. Gladde en ronde afwerking. Geen adstringerende nasmaak of beet. Uiterst gemakkelijk drinkbaar. Ongeacht welke wijnstijl als je drinkt, vindt iedereen iets in Whispering Angel waar ze van genieten en kunnen identificeren met (van beginner tot wijnexpert)
Merkpositionering: de huidige marktleider voor 'premium' rosé in de Verenigde Staten, die dat nu is word een jaarrond fenomeen specifiek met dit merk. Whispering Angel is de "Cloudy Bay" van rosés. Sterk on-premise imago in de Verenigde Staten als 20 30% van de omzet is gegenereerd uit top "high profile" restaurants en hotels die het BTG schenken.

 

Whispering Angel drankenwereld.be webshop

''From a whisper to a yell''


 

Prisecco Cuvée N°8 alcoholvrij aperitieven

Prisecco Cuvée N°8 Lekker alcoholvrij aperitieven!

PriSecco Cuvée Nr 8 is een unieke 'Alcohol Free' drink uit Duitsland. Het domein is gelegen in Schlat, een klein stadje ten zuiden van Stuttgart. De verwrongen fruitbomen, sommigen reeds meer dan 100 jaar oud, liggen te midden in het idyllische landbouwgebied, met de steile hellingen van de Zwabische Alpen op de achtergrond. Bestaande uit enkel een combinatie van verschillende fruitsoorten, is de Prisecco gevolueerd en heeft het zijn evenwicht gevonden tussen verschillende fruitsoorten en gebalanceerde combinaties van kruiden, bloemen en specerijen.

PriSecco heeft een aanwezige  bubbel, een indrukwekkende frisheid met mooie zuren en de juiste toets bitter. Werkelijk een nieuwe sensatie die 'droog' imponeert in de afdronk. Verwacht u aan een frivool parelende licht gekruid vruchtensap dat zowel in uw neus als mond verrassend is. PriSecco is een zeer zorgvuldig samengestelde drank waarbij elk component duidelijk zijn doel niet mist.

In de neus rijpe framboos en rozenbloesem: fris en licht kruidig met de geur van rijpe appel. De smaak is fris fruitig door de appel en rijpe framboos, met geurige rozen aroma’s in het middenstuk, eindigend in een kruidige afdronk met geprononceerde appeltonen. Naast rozenbloesem is voor de balans muntblad gebruikt, het geheel is afgerond met de verfijnde kruiden vanille en muskaatbloem. Aroma's van frisse appel met intense kruisbessen aroma’s, lichte vegetale tonen van dennennaalden en milde kruidigheid van weidekruiden. De frisse zuren en een lichte fruitigheid gaan harmonieus samen en eindigen in een kruidige afdronk. Intense kruisbessen aroma’s, lichte vegetale tonen van dennennaalden en milde kruidigheid van weidekruiden.

Ingrediënten: kruisbessen sap (40%), appelsap, perensap, komkommerkruid, duizendblad, kruiden, specerijen en toegevoegd koolzuur. PriSecco drink je best ijskoud uit een sierlijk taps toelopend glas. Prettig en fris aperitief, bij vruchtentaart en elegante desserts met bessenfruit.

Innoveer eens alcoholvrij en verbaas uw gezelschap. Gezond genieten

Stroh rum a ledgend from Austria

Stroh rum a ledgend from Austria


Stroh rum is een zo genoemde Inländer rum uit Oostenrijk die op 40%, 60% en 80% wordt afgevuld. Met een zacht zoete smaak een onmiskenbaar eigen karakter dat zich laat opvallen. Het vroegere Oostenrijk was niet in het bezit van eigen koloniën waar suikerriet werd verbouwd, de ware grondstof voor alle rum. Het was een apotheker uit Krems an der Donau die de Stroh rum zoals we die vandaag de dag kennen zijn unieke smaak gaf. Strohrum komt uit Klagenfurt, de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Oorspronkelijk werd de rum ontwikkeld om de instroom van tropische rum soorten een halt toe te ropen.

Sebastian_Stroh drankenwereld

Strohrum draagt de naam van de uitvinder ‘Sebatsian Stroh’ die leefde van 1792-1852. Stroh was een familiebedrijf dat zijn reputatie echt vestigde op de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. De rum  werd bekroond met de Grande Médaille d’Or. In 1969 nam de 21-jarige Hanno Maurer-Stroh het familiebedrijf over, hij was de vijfde generatie van de familie ondertussen. Hij moderniseerde het bedrijf volledig om aan de eisen van de dynamische markt te voldoen. Stroh rum is Oostenrijks meest bekende sterk alcoholische drankenmerk met een wereldwijde afzetmarkt. Jaarlijks worden er meer dan 10 miljoen flessen van verkocht.

De smaak balanceert tussen aroma’s van vanille en eikenhout die worden ondersteunt door sinaasappel en amandelen. Een unieke smaak met een geheel eigen entiteit die je direct blindelings onderscheid van andere dranken. Door het extreem hoge alcoholgehalte worden zowel geur als smaak vrij intens en zuiver doorgegeven. Men gebruikt de rum dan om te combineren met andere warme dranken zoals thee, chocomelk en in cocktails. Ook veel gerechten worden gemaakt met Strohrum, zo maakt men cakes, taarten en flesjes met de rum die een uniek en geweldig resultaat opleveren.

Strohrum verovert nog jaarlijks nieuwe harten doordat skiërs de drank ontdekken in combinatie met een warme chocolademelk met slagroom tijdens een pitstop voor dat ze weer aan de volgende bergafdaling beginnen. Het hoge alcoholgehalte in combinatie met de suikers geven een ware ‘Boost’ van formaat en zorgen voor een directe kracht infusie. De rum leent zich ook perfect om aan te lengen met een lekkere warme thee en drukt zelfs in kleine hoeveelheden zijn stempel op het eind resultaat.

feuerzangenbowle drankenwereld

Werkelijk legendarisch is de ‘Feuerzangenbowle’: een Duitse Punch die vernoemd is naar de ‘tang’ die gebruikt wordt voor de bereiding waarbij een kegel suiker die doorweekt is met rum al brandend druppelt in de punch zelf. De punch zelf wordt gestart met een thee die samen met een merlot wijn wordt verhit en die dankzij schijfjes sinaasappel en citroen een heerlijk citrus toets krijgt. Kaneelstokken, steranijs verse vanille stokken die best doorgesneden worden en kruidnagels geven samen met vers sinaasappelsap een heerlijke warme drank. De finishing Touch wordt gegeven door een suiker kegel in brand te steken die boven de punch wordt geplaatst. De smeltende suiker geeft de punch een unieke finishing touch. Deze traditionele warme drank wordt meestal rond Kerst gemaakt op markten en evenementen. Het flamberen wordt meestal in het donker of bij kaarslicht uitgevoerd omdat dan het beste resultaat verkregen wordt. Wanneer er genoeg suiker gesmolten is, wordt de Feuerzangenbowle uit punch- of grogglazen gedronken. Het is een gezellige, tij vergende bezigheid waarvoor meestal gasten uitgenodigd worden.

https://www.youtube.com/watch?v=nfBnVzk2R-Q

Elit Vodka The Night Edition

Elit Vodka The Night Edition


Elit Vodka is een extreem zuivere vodka uit Letland met uitmuntende grondstoffen. Voor Elit vodka worden enkel kwalitatieve grondstoffen geselecteerd. Men kiest bewust voor een mix van tarwe en rogge uit Tambov (een heel vruchtbare streek in Rusland) die door de boeren van de distilleerderij met de hand wordt geselecteerd. Het zuivere water komt uit een eigen waterput in Riga (Letland). Elit wodka wordt 3 keer na elkaar gedistilleerd. De speciale ‘freeze-filtration’ -waarbij het distillaat gefilterd wordt bij -18 °C en daarna door een ionen geladen filter gaat- zorgt voor een uitzonderlijke zuiverheid.


Met Elit streeft de Letse distilleerderij Balzams naar een perfect zuivere vodka. Daarom kiest men voor de beste grondstoffen en veel zorgvuldig filteren. Het graan is een mix van wintertarwe, zomertarwe en rogge. Dit alles wordt door de eigen boeren van de distilleerderij geteeld in Tambov, een heel vruchtbare streek in Rusland. Het zuivere water komt uit de eigen boorput in Riga (Letland).


elit vodka drankenwereld (2)


De vloeistof gaat eerst door een filter van kwartszand en houtskool om er de kleine deeltjes uit te halen. Daarna volgt een speciale en gepatenteerde `freeze-filtration' waarbij het distillaat gefilterd wordt bij -18 °C Hierna volgt een extra filtratie door een ionen geladen filter. Het resultaat is een uitzonderlijke zuiverheid. Na 24 uur rust om terug op kamertemperatuur te komen, wordt de wodka gebotteld in een opvallende, zware lange glazen fles. In het glas tintelt hij zachtjes de neus met minerale aroma's en een lichte steenkooltoets. Daarna nemen vanille en zwarte peper in de achtergrond toe. Die geuren van steenkool en zwarte peper komen ook genuanceerd terug in de smaak, aangevuld met graan en anijs.


De nieuwe Elit Night Edition is een opvallende fles in alle opzichten. Het ontwerp is van de New Yorker Enhance die zich liet inspireren op de breuken in het ijs. De typische barsten vertonen van geometrische patronen die op de fles gedrukt werden. Dankzij een LED lampje onderaan de fles ligt de fles fenomenaal op en komen door de barsten het licht als het ware uit de fles gestraald. Een uniek schouwspel dat gezien mag en zal worden in de nacht. Verschillende andere merken deden dit al voor, maar wat Elit met de Night Edition neer zet is van ongezien niveau. Een indrukwekkende verschijning die wij bij Drankenwereld in 70 cl en in magnum hebben. Zet de nacht in vlammen en ontwaar de unieke smaak van Elit vodka. Heerlijk puur ijskoud en natuurlijk ook in de mix.


https://vimeo.com/385214402?fbclid=IwAR1VKVwTXMvWZyxhRDxRWn130hx3ccNTF_yB3jJV7AVp_gcit5hSdIcbMBw

Nights wil never be the same again…

Roberto Cavalli Vodka from Italy

Roberto Cavalli Vodka from Italy


Er zijn boeiende verhalen die voortkomen uit intuïtie. Zou het mogelijk zijn om in Italië een premium vodka te maken die alle kwaliteit, charme en uniekheid van een buitengewoon gebied kan omsluiten? Uit een nieuwe uitdaging van Roberto Cavalli en uit de passie van zijn zoon Tommaso voor authentieke producten en in harmonie met de natuur, ontstaat het meest bekende en gewaardeerde Italiaanse antwoord op de wereld van wodka. Zo wordt de levensvreugde van de vader gecombineerd met het attente karakter dat diep verbonden is met de wortels van de zoon in een nauwkeurige zoektocht naar Italiaanse kwaliteit. Omdat alleen de beste grondstoffen nodig waren om te bereiken wat ze voor ogen hadden. Om deze reden is Roberto Cavalli Vodka vandaag een meesterwerk van smaak. Verfijnd, elegant, toegewijd aan de meest veeleisende fijnproevers, geboren in het teken van Italiaanse traditie en excellentie in distillatie.

https://www.youtube.com/watch?v=oM-XKNvs_38

Roberto Cavalli Vodka is een meesterwerk van smaak. Verfijnd, elegant, toegewijd aan de meest veeleisende fijnproevers. De vodka werd geboren in het teken van de Italiaanse traditie en uitmuntendheid in distillatie. Het resultaat is een unieke smaak, zeer schoon, met neutrale aroma's en een snufje room en citroenschil. De intrede in de mond is rond en erg zacht, een opmaat voor een droge en kristallijne smaak. De halfvolle body opent een delicaat boeket van zoete pudding en pittige tonen, dat overgaat in de lange romige minerale afdronk. Roberto Cavalli Vodka Gold is een fijne en aangename vodka in een fles die gestileerd werd door 'Roberto Cavalli' zelf. Een prachtige gouden fles die gezien mag en zal worden. Zoals altijd een slang die om de fles wentelt.

Roberto Cavalli drankenwereld

Roberto Cavalli is een Italiaans modeontwerper die geboren werd in 1940. Op zijn zeventiende ging hij studeren aan de kunstacademie te Florence. Tijdens zijn studie ging hij zich specialiseren in textiel. In 1960 stopte hij na 3 jaar met zijn studie. Hij begon met ontwerpen van kleding en in datzelfde jaar startte hij zijn eigen label op. Begin jaren zeventig kwam zijn label eindelijk van de grond en in 1972 opende hij zijn eerste kledingwinkel in Saint-Tropez. Cavalli ontwierp in die jaren veel eigen prints op leer, waar hij ook het patent voor aanvroeg en kreeg. Op z'n dertigste had hij zijn eigen kledinglijn, nadat zijn print eerder in Parijs debuteerde.

https://www.youtube.com/watch?v=Pw1chgNNq0Q

Advokaat van Belgische bodem

Advokaat is een klassieker


Advokaat is een smeuïge eierlikeur die men maakt met verse eieren, gecondenseerde melk, suiker en alcohol. Het alcoholgehalte schommelt rond de 14% ABV. Advokaat of advocaat (beide schrijfwijzen worden door elkaar gehaald en zorgen soms voor verwarring gezien het beroep met dezelfdeschrijfwijze)  is homogeen en egaal en heeft een filmende mond eigenschap. Door de hoeveelheid suiker en alcohol kan je de meeste varianten ongeopend gemakkelijk meer dan 1 jaar bewaren. Omdat de dooiers van eieren op vrij lage temperatuur al stollen wordt bij het maken vaar ‘au-bain-marie verhit. Deze geleidelijke en matige verhitting voorkomt te snel stollen en verminderd de kans op schiften van het geheel.

023  024

Over het ontstaan van advocaat bestaan -zoals bij veel producten- verschillende versies. Het drankje (voor zover je over drank kan praten) zou populair zijn bij advocaten. Zij smeren de keel hiermee voor het slotpleidooi en op de advocaten borrel. Vermoedelijk stamt dit uit al even vervlogen tijden toen mensen ook veel rijker aten omdat men actiever was. Een ander en meer plausibele naamverklaring kan een verwijzing zijn naar een populair avocadodrankje uit de Antillen en Indonesië. Doordat het drankje steeds populairder werd in het westen steeg natuurlijk de vraag. Toen de avocado prijs de hoogte in ging werd die vervangen door eieren.

1.0 nieuwe foto's nieuw etiket advokaat 089  1.0 nieuwe foto's nieuw etiket advokaat 090

Als werkelijke ‘uitvinder’ van advokaat duid men de Nederlander Johannes Geradus Cooymans aan. Aan het einde van de 18de eeuw werkte hij zich als bakkersknaap op in de zaak van zijn vader tot hij zijn eigen bakkerij heeft. In zijn vrije tijd hield hij zich bezig met het maken van likeuren en bitters met eigen recepturen. Doordat zijn brouwsels in de smaak gaan en via mond-aan-mond reclame steeds winnen aan populariteit stijgt de vraag. Doordat de vraag blijft stijgen doet hij zijn bakkerij van de hand en focust hij zich volledig op echt fabriceren van dranken. De likeurstokerij wordt uitgebreid met een distilleerderij.

1.0 nieuwe foto's nieuw etiket advokaat 091

Den Gouden Haan won al veel Internationale prijzen met verschillende de smaken advokaat. Zij maken van de klassieke advokaat een hip & trendy product dat iedereen, jong en oud bekoort. Heerlijk puur, als bijgerechtje en natuurlijk in cullinaire toepassingen. Den gouden haan slaagt erin om een klassiek product totaal anders te doen smaken door het bijzondere productieproces. Dit recept dateert van de 18de eeuw en heeft men weten op te waarderen zonder dat er wordt geraakt aan de kwaliteit.
1 2 3 4 5 ... 18 Next Page