• gratis verzending vanaf €100,- *
  • meest unieke assortiment
  • snelle verzending
  • drankenkennis
 

O dierbaar België, o heilige Gin & Whisky

O dierbaar België, o heilige Gin & Whisky

Hoe is het mogelijk dat zo'n klein centraal gelegen transit landje met de mooiste bieren ter wereld en prachtige sterke lokale dranken zoals whisky, gin en vodka zich zo laat nemen door zijn eigen regering?

In een land van vrije meningsuiting zijn er enkele zaken die Dr@nkenwereld graag met u wilt delen. Al meer dan vijf jaar vertoeven wij in de wereld van de sterke dranken in België en hebben we honderden dranken zien ontstaan uit een creatieve passie van ondernemerschap. Nu er één wetgeving zou moeten zijn op Europees niveau (met een gemeenschappelijke munt) zou Europa zich steeds meer als één entiteit moeten gedragen, maar de realiteit is een ander paar mouwen. Als iemand ons kan uitleggen hoe wij onze kinderen moeten verklaren hoe het komt dat de accijnzen 'enkel' in België zo absurd hoog zijn dan zijn wij één en al oor...

Dat er nog nooit een Belgische ondernemer zich door deze 'Europese fiscale blunder' zich gediscrimineerd voelt is onbegrijpelijk.  Wij lezen op de site van de Europese Commissie het volgende: Als u vindt dat de nationale overheid van een lidstaat uw rechten op grond van de EU-wetgeving niet heeft nageleefd, moet u eerst proberen om uw probleem bij nationale organen of autoriteiten aan te kaarten. Dat is vaak de snelste en doeltreffendste manier om de kwestie op te lossen. Op één november 2015 stegen de accijnzen 'enkel' in België met meer dan 30% als gevolg van een 'tax shift'. Onder leiding van regering Michel werd na de zege van de Raad van State de goedkeuring doorgevoerd. De bewuste tax shift betekent enkel een verschuiving van belastingen: de regering wil de lasten op arbeid verlagen om de begroting te doen kloppen door het buiten proportioneel te gaan zoeken bij de accijnzen op sterke dranken. Dat de maatregel contraproductief is geweten en ook het alcoholverbruik is er niet minder op geworden. De maatregel had 165 miljoen euro moeten opbrengen van januari tot oktober 2016. De Belgische staat noteerde een tekort van 5 miljoen euro “dankzij” een verlies van 70 miljoen euro aan BTW wegens de forse daling van de verkoopvolumes.

Voor de duidelijkheid: alcohol accijns is een verbruiksbelasting die geheven wordt op alcoholhoudende dranken. Doel ervan is het ontmoedigen van alcoholgebruik en het verschaffen van inkomsten aan de staat. Wat er niet staat is dat deze belasting eigenlijk drie ledig is en bestaat uit (accijnzen, bijzondere accijnzen en een verpakkingsheffing). Verder worden er ook suikertaksen geheven op dranken die suikervervangers gebruiken, dranken die dus helemaal geen suiker bevatten? Om het verhaal nog leuker te maken: de FOD Financiën verkocht zelfs op een bepaalde moment zelf in beslag genomen sterke dranken aan scherpe prijzen om de ontdoken accijnzen te recupereren.

Met een vrije economie en een vrij verkeer van handel en goederen zou het logischer zijn accijnzen en BTW gelijk te stellen voor iedere burger in Europa. Hierdoor floreert de export, herleeft de economie, worden banen gecreëerd en smokkel en illegale productie ontmoedigd, jammer dat niemand in Brussel dit wil inzien, waarvan acte


Crystal Head Rolling Stone Vodka

Crystal Head Rolling Stone Vodka

Unlearn tasteless. Relearn taste.

Iordanov Vodka

Iordanov Vodka

Only for winners