• gratis verzending vanaf €100,- *
  • meest unieke assortiment
  • snelle verzending
  • drankenkennis
 

Nieuwe trends in de Drankenwereld

Nieuwe trends in de Drankenwereld:

Dat cocktails in de lift zitten is al enkele jaren overduidelijk. Verschillende merken organiseren dan ook al jaarlijks wedstrijden over de hele wereld die dan live gestreamd worden via Facebook. Verschillende bartenders weten zich via voorselecties te selecteren om dan in de finale voor een publiek nieuwe combinaties te creëren en motiveren. Dat dit naast de nodige vakkennis ook een originele smaak combinatie vereist is de evidentie zelf. De organiserende drank zet zichzelf door zo'n wedstrijd op een originele en uniek manier in de belangstelling en vergaart tegelijkertijd een hoop informatie. Iedereen krijgt weer nieuwe ideeën, deelnemers verrijken zich onderling en nieuwe creaties zien het levenslicht. Doordat er ook onophoudelijk nieuwe dranken worden geproduceerd zijn er natuurlijk ook steeds meer nieuwe combinaties mogelijk en dat maakt het dan weer net zo interessant.

Opvallende trend is toch wel de originele en vaak minder courante smaak combinaties die gepresenteerd worden. Net zoals in de gastronomische wereld komen er dagelijks nieuwe smaken bij en ontstaan nieuwe combinaties waardoor men elke keer weet te innoveren. Onwaarschijnlijk hoeveel soorten plantjes werkelijk smaakbommen zijn in slechts een kleine hoeveelheid, wat maakt dat de combinaties in de dranken industrie ontelbaar zijn. Veel frisdranken pakken jaarlijks uit met meerdere varianten die vaak als een limited edition op de markt komen. Slaan ze aan dan worden ze toegevoegd aan het standaard assortiment, valt de verkoop tegen dan verdwijnen ze weer. Deze tendens zien we ook bij veel bestaande gin merken: men lanceert eerst de gin positioneert deze eerst stevig en bouwt dan een variant en kijkt in beperkte oplage hoe deze onthaald wordt en afhankelijk daarvan wordt de verdere productie afgestemd.

Qua opmerkelijke smaken is het zeker uitkijken naar de nieuwste telg van Copperhead: The Gibson Edition. Een gin op basis van 'pickles' die in samenwerking met cocktailmaster Marian Beke is ontwikkeld. Naast zoet, zout en pikant is zuur een originele verrijking van Copperhead in de gin wereld. Copperhead lanceerde recent nog een gelimiteerde 'pedro Ximenez barrel aged' botteling in een gelimiteerde oplage van 1800 flessen. Seedlip presenteert dan weer twee alcoholvrije dranken die in een koperen pot still worden gedistilleerd waarna de alcohol er weer wordt uitgehaald. Voor deze 'non alcoholic spirits' is eigenlijk nog geen juiste naam gevonden die de lading dekt. Het is een frisse zuivere drank met aangename kruiden en aroma's die qua smaak het dichtste aanleunt bij gin ook al worden er geen jeneverbessen gebruikt. Opvallend ook hoeveel nieuwe frisdranken het licht zien, vaak op basis van thee of nog ongekende vruchten. Veel frisdranken combineren pikante kruiden om complexiteit toe te voegen waardoor veel leuke cocktails mogelijk worden.

Bij de pils industrie is bijna elk biermerk erin geslaagd een absoluut alcoholvrij bier te creëren. Vraag is of dat de consument deze alcoholvrije biervariant verkiest boven andere alcoholvrije mogelijkheden gezien deze vaker duurder is. Seedlip speelt hier slim op in en presenteert een opvallend fris alternatief dat perfect eenvoudig in de mix kan worden gemaakt. Dat groenten een prominentere rol gaan vervullen in de drankenwereld is zeker te verwachten. Gezond is een hot item en dat kan ook perfect met alcohol prachtige combinaties opleveren. Een fijne bloody mary blijft een fantastische cocktail die zichzelf kan blijven heruitvinden. Dankzij de moderne keukenapparatuur zijn sommige keukens ware laboratoria geworden waar onwaarschijnlijke creaties het leven zien.

Naast de garnituur bij cocktails (die een steeds prominentere rol vervullen) is de manier van presentatie en zeker ook geuren zeer belangrijk geworden. Men wil eigenlijk elk zintuig tegelijk prikkelen en omdat het niveau qua afwerking steeds toeneemt moet men soms wel extreem durven gaan. Veel gedroogde botanicals worden verbrand om met de rook dranken of glazen een extra aroma mee te geven wat zorgt voor een vernieuwende diepgang. Veel bartenders trekken zelf siropen en infuseren zelf nog eens bepaalde dranken om net daardoor weer een onderscheid te maken. Vloeibaar stikstof en droog ijs zijn al lang niet meer vreemd bij de afwerking. Vaak worden zelfs al fijne gerechten geserveerd die in harmony zijn met de cocktail of juist net contrasteren. Dankzij moderne apertuur die steeds compacter en gebruiksvriendelijker wordt verwachten we ook hier nog veel lekkers met de komende cocktail wedstrijden.

Benieuwd wat komen gaat.


Gin Tonic

Iordanov Vodka

Iordanov Vodka

Only for winners