• gratis verzending vanaf €100,- *
  • meest unieke assortiment
  • snelle verzending
  • drankenkennis
 

Happy Hour

Happy hour should be every day?

Zoals de meeste weten van op vakanties is 'happy hour' vaak een populair moment van de dag. Het is een periode waarin de bars gedurende één uur dranken goedkoper of meer gebruikelijk 'twee voor de prijs van één' serveren. Natuurlijk is dit een lokmiddel om klanten aan te trekken tijdens minder drukke uren (meestal aan het begin van de vooravond) bij voorkeur bij zonsondergang. Vaak zijn mensen net klaar van een werkdag en kan een alcoholische verfrissing een welgekomen katalysator zijn alvorens zich naar huis te begeven. Het ontstaan van happy hour vinden we in de VS waar mensen tijdens de drooglegging in de jaren twintig illegale feestjes hielden in een speakeasy. Dit waren vaak verborgen bars ergens achterin waar je niet zomaar binnen kwam en waar alcohol werd geserveerd. Vaak moesten mensen een wachtwoord kennen of een bepaalde munt of kaart laten zien voordat ze naar binnen mochten.

In een speakeasy werd dankzij 'bootleggers' of dranksmokkelaars illegaal alcohol verkocht en geschonken. Vaak werd met alcohol een flitsende cocktail gecreëerd die ook nog eens mooi presteerde zodat weinigen aan de verleiding konden weerstaan. Gezien de geheimzinnige setting rond dit gebeuren en het selecte gezelschap horen we u terecht denken, daar had ik bij moeten zijn. Troost u wij denken hetzelfde. Het moet een geweldig gevoel zijn geweest om dankzij connecties ergens stiekem een feestje te mogen bijwonen waar vaak ook een strikte dresscode gold. U kunt zich wel inbeelden dat de etiquette regels daar buitensporig vaak geschonden moeten zijn geweest dat het geen naam heeft.

Zoals geschiedkundig reeds geweten is: wanneer men iets gaat verbieden wordt het juist heel interessant en lucratief. De drooglegging of prohibition was voor veel mensen -waaronder vooral de georganiseerde misdaad- een intrigerende periode geweest. Het meer dan 10 jaar durende alcoholverbod in de VS werd uiteindelijk door Franklin Rooseveld herroepen. Hij zag dat dit niet het gewenste effect had en ratificeerde Godzijdank het 21ste Amendement.  Hoeveel kostbare Gin, Bourbon en single malt whisky er in die jaren verloren is gegaan en niet geproduceerd is geweest is van onschatbare waarde. Nu nog voelen wij stekende pijnen rond de hartstreek bij het zien van leeglopende vaten in het riool waarvan genoeg zwart wit foto's op het internet rondzweven.

Vandaag de dag bestaan er nog genoeg landen en regio's waar er een absoluut taboe of verbod heerst op alcohol. In Saoedi-Arabië is de verkoop, productie en consumptie van alcoholische drank verboden, op straffe van een boete, gevangenisstraf en/of lijfstraffen. Rusland kende in verschillende periodes een alcoholverbod: in 1985 probeerde Michail Gorbatsjov zelfs nog een alcoholverbod door te voeren. Dit zorgde dan wel tijdelijk voor een betere gezondheid van de bevolking, hij werd er zeker niet populair mee en de misdaad was hem er dankbaar voor. Noorse staten als IJsland, Noorwegen en Finland kenden allemaal een lang alcoholverbod. De regering trachtte na op opheffing van het alcoholverbod met extreem hoge accijnzen het gebruik te ontmoedigen met als gevolg dat de meeste zelf gingen brouwen en stoken...

Ad Fundum (betekend in het Latijn Tot de Bodem) is een smakelijk term die ontstaan is in studentenfolklore. Het in één teug leegdrinken van een glas bier of sterke drank blijft een intrigerend gebeuren onder jongeren. Het gebruik van de ad fundum is gekoppeld aan enkele formaliteiten: zo proost je eerst met het volle glas op de aanwezigen en maak je oogcontact. Na het in een keer leegdrinken heft de drinker opnieuw zijn glas om zijn prestatie extra in de verf te zetten. Dit ritueel bestaat in veel landen zowel met bier als met kleine glaasjes sterke drank. Vaak zijn die shots dan kruidig en of zoet en hoort er een bepaalt ritueel bij. Wat het ook mag zijn / wat en hoe men drinkt: Voorlichting en gezond verstand blijven cruciaal bij alcoholconsumptie om alcohol misbruik te voorkomen.

Schol


Gin Tonic

Iordanov Vodka

Iordanov Vodka

Only for winners