Fast shipping

Gin informatie

Bezig met laden...

Gin - Benaming

Over de oorsprong van de naam gin zijn er twee verschillende denkwijzen. De eerste denkwijze is dat de naam gin afstamt van het Nederlandse jenever of het Franse genièvre. Beide woorden zijn een afgeleide van het woord 'juniper' beter bekend als jeneverbes. De jeneverbes is dan ook het voornaamste ingrediënt van gin en ook van jenever. De tweede denkwijze dateert uit de 17e eeuw waar het Engelse leger in contact kwam met de Hollandse soldaten. Deze Hollandse soldaten durfden wel eens een jenever te veel te drinken met als gevolgd dat ze de Engelse soldaten aanzagen als Zwitserse huurlingen. Door dit misverstand bedachten de Engelsen dat 'jenever' op 'Geneve' kon slaan. Uiteindelijk werd dit dan omgevormd tot de huidige benaming: gin.

 

Gin - Oorsprong

Vaak wordt gin als een typisch Engels drankje beschouwd, maar de roots van gin liggen eigenlijk in Nederland. Want gin is namelijk de Engelse versie van de Nederlandse jenever. Gin ontstond dan ook oorspronkelijk in de 11e eeuw waar Italiaanse monniken slechte 'spirits' distilleerden. De hardheid van deze spirits werden verhuld door het gebruik van jeneverbessen. Met de opkomst van de Zwarte Dood werd dit distillaat vaak gebruikt als medicijn. Toen de Zwarte Dood zich verder verspreidde over Europa, reisde dit 'medicijn' vrolijk mee.

Vervolgens ontstonden de echte roots van gin in de 17e eeuw in Nederland en België waar enkele distillateurs moutwijn en graandistillaten met jeneverbes hadden gemaakt. Ook dit brouwsel werd als medicijn in de toenmalige apotheken verkocht, maar werd stiekem al voor andere doeleinden genconsumeerd. Dit brouwsel kreeg de naam jenever toegeschoven.

Jenever werd echter pas helemaal ontdekt toen de Engelse troepen van Willem van Oranje in het midden van de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden op dit nieuw brouwsel stuitten. Deze jenever werd al snel opgepikt door de verschillende troepen en het kreeg de koosnaam 'Dutch Courage'.

In 1688 stimuleerde Willem van Oranje de productie van Engelse spirits en mocht iedereen zonder licentie gin maken. Op hetzelfde moment stegen de importbelastingen voor buitenlandse dranken gigantisch waardoor er een heuse explosie van gin plaats vond omdat gin toen goedkoop was. Dit liep echter niet allemaal van een leien dakje en allerlei dingen liepen uit de hand waardoor in 1720 de productie van gin in Londen gelijk stond aan een halve liter gin per inwoner. De explosie zette zich verder en in 1740 bestond de helft van alle drankverstrekkende horeca in Londen uit zogenaamde 'gin shops'. In die tijd stond gin gelijk aan sociale en medische problemen.

Op het einde van de 19e eeuw versloeg gin, jenever wereldwijd omdat de Amerikanen gin verkozen boven jenever. De hoge mixbaarheid van gin gaf hierin de doorslag. Voor de introductie van Wodka was gin de mixbare cocktailspirit.

 

Gin - Productieproces

Gin ontstaat uit de distillatie van vergist graan en de toevoeging van kruiden en specerijen. Gin staat vooral bekend als een sterke drank die geproduceerd is in een 'Continious Still'.

Distillatie

Allereerst gaat men neutrale graanalcohol distilleren tot 96% . Deze wordt dan aangelengd met water tot men het alcoholpercentage van 60% bereikt. Wanneer dit percentage bereikt wordt, gaat men de kruiden en specerijen toevoegen en opnieuw distilleren. Door deze kruiden en specerijen mee te distilleren komen de essentiële oliën van beide toevoegingen vrij. Na deze distillatie gaat men enkel en alleen het beste en meest pure van het distillaat gebruiken. Door de juiste timing wordt het beste deel van de mindere delen gescheiden en ontstaat er een puur en intens aroma.

Botteling

Voor men de gin gaat bottelen gaat men het alcoholpercentage verhogen met mineraal- of gedemineraliseerd water. Vanuit de wettelijke bepaling is gin een sterk alcoholische drank waarin de dominante smaak van de jeneverbes moet terugkomen. Gin heeft binnen de EU dan ook een minimum alcoholpercentage van 37,5% en in de Verenigde Staten van 40% .

 

Gin - Soorten

Er zijn verschillende soorten gin met als veruit de bekendste London Dry Gin. Toch zijn er nog andere gin soorten.

  • London Dry Gin

London Dry Gin is de meest klassieke stijl van gin en kent geen specifieke plaatsaanduiding. Deze gin hoeft dus niet per se uit Londen te komen. London Dry is een kwalificatie die staat voor een eenmalige distillatie waarin ook alle ingrediënten meegedistilleerd worden. Daarnaast staat Londen Dry ook voor de toevoeging van water na de distillatie. Bekende merken van Londen Dry Gin zijn NO.3 Gin, Bombay Sapphire, Beefeater, Gordon's en Tanqueray.

  • Distilled Gin

Distilled Gin kenmerkt zich voornamelijk door hetzelfde proces als Londen Dry Gin, maar bij distilled gin worden er na afloop nog infusies toegevoegd of extra ingrediënten meegedistilleerd. Binnen de categorie van distilled gins zijn er ook veel premium gins die hun gins herdistilleren met citrusvruchten of een infusie toevoegen van komkommer.

  • Compound Gin

Deze derde ginsoort draagt de naam compound gin. Compound gin's bevatten louter toegevoegde smaken en extracten zonder dat er daadwerkelijk distillatie van kruiden heeft plaatsgevonden. Vaak wordt hier de gelijkenis gemaakt met het verschil tussen goedkope en kwalitatieve parfums.

  • Old Tom Gin

Deze ginsoort wordt tegenwoordig steeds meer gedistilleerd. Mede door de opkomst van klassieke cocktails wordt Old Tom Gin toch weer geproduceerd. Old Tom Gin is de zoetere versie van de gin. De naam 'Old Tom' komt door de verwijzing naar een houten kat die men aan de muur van en bar had gemonteerd. Onder deze kat zat een gleuf waar men geld in kon stoppen in ruil voor een glas gin. De opbrengst werd gebruikt om de gin betaalbaar te houden door de steeds stijgende belastingen en verhoogde licenties van de overheid om de gin koorts een halt toe te roepen.